Erişilebilirlik

Zebari Ankara'da


Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Ankara’daki temaslarına başladı. Zebari, Türkiye ile Irak arasında yeni sınır kapılarının açılabileceğini söyledi.

Habur’un modernizasyonu için yapılan çalışmalardan memnun olduklarını belirten Irak Dışişleri Bakanı “sınırlarımızı kontrol etmeye çalışıyoruz, sizin güvenliğinizi ihmal ettiğimizi sanmayın” dedi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari bu sabah sırasıyla, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüştü.

Edinilen bilgiye göre, görüşmelerde terörizm konusunun kendileri için önemli olduğunu belirten Zebari, “bu konuda komşularımızın tavrı da çok önemli” dedi. Pek çok ülkeden ve uluslararası kuruluştan siyasi destek ve yardım aldıklarını söyleyen Zebari, Dışişleri Bakanı Gül’ü Irak’a davet etti.

PKK ile ilgili hassasiyetlerin de ele alındığı görüşmelerde, Irak Dışişleri Bakanı’ndan sıcak mesajlar geldi. Zebari, Türkiye ile Irak arasında yeni sınır kapılarının açılabileceğini söyledi. Habur sınır kapısının modernizasyonu için yapılan çalışmalardan memnun olduklarını belirten Irak Dışişleri Bakanı “sınırlarımızı kontrol etmeye çalışıyoruz, sizin güvenliğinizi ihmal ettiğimizi sanmayın” dedi.

Irak’ın zorluklarını bildiklerini söyleyen Abdullah Gül ise birleşik, siyasi bütünlüğünü sağlamış, komşularıyla barıştan yana olan bir Irak görmek istediklerini ifade etti. Görüşmelere Türkiye’nin Irak özel temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol da katıldı.

Türkiye'ye ilk resmi ziyaretini yapan Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, bugün ayrıca, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından kabul edilecek. Üç gün Türkiye'de kalacak olan Zebari, Irak'ın İstanbul Konsolosluğu'nu da hizmete açacak.

Zebari'nin Ankara temaslarının ana gündem maddeleri ticaret başta olmak üzere ikili ilişkiler, PKK ile mücadele, sınır güvenliği, Irak'ta istikrar ve Kerkük'ün geleceği.


XS
SM
MD
LG