Erişilebilirlik

Uluslararası Af Örgütünden Guantanamo Çağrısı


Anayasa Mahkemesi’nin kararını hukukun üstünlüğü olarak görenler arasında insan hakları kuruluşları da yer aldı. Uluslararası Af Örgütü, kararın, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanında bir zafer olduğunu açıkladı. Örgüt Başkan Bush’u, terörle savaş için uyguladığı tüm politikaları hem Amerika’nın yasaları hem de uluslararası yasalarla uyumlu hale getirmeye çağırdı.

İnsan Hakları Gözlem Örgütü de kararın, Amerika’nın adil yargı geleneğini desteklediğini ve teröre karşı savaşta önemli bir aşama olduğunu belirtti.

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri de Amerikan Anayasa Mahkemesi’nce alınan kararın memnuniyet yarattığını açıkladı. Genel Sekreter Terry Davis, güvenlikle hukukun üstünlüğü arasında yaratılan sahte ayırımın, müttefiklerini Amerika’dan soğuttuğunu ve teröre karşı savaşta düşman tarafı kuvvetlendirdiğini belirtti.

Guantanamo hapishanesindeki Kuveyt’li tutukluların yakınları karardan memnuniyet duyduklarını belirttiler ve medya aracılığıyla Beyaz Saray’ı hukukun üstünlüğüne saygı göstermeye çağırdılar.

Avustralyalı bir tutuklunun Amerika Savunma Bakanlığı tarafından atanmış Binbaşı rütbesindeki avukatı David Hicks, “Bush yönetiminin istediği özel mahkemelerin Cenevre İnsan Hakları sözleşmelerini ihlal ettiğini, her gerçek avukat bilir” şeklinde konuştu.

Anayasa Mahkemesi’nin kararına esas teşkil eden davadaki Salim Ahmed Hamdan’ın avukatlığını da Savunma Bakanlığı’nın tayin ettiği askeri avukat Charles Swift yaptı. Yarbay Swift, CNN televizyonunda, Başkomutanı olan Başkan Bush’a karşı bir müdafaa yapmanın, zor olup olmadığı sorusuyla karşılaştı. Askeri avukat, bu kararın Amerikan sisteminin gücünü sergilediğini belirtti ve kendisinin de, tıpkı Başkan Bush gibi anayasayı korumak için yemin ettiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG