Erişilebilirlik

Zanlılara 'Özel Askeri Mahkeme' Yolu Kapandı


Amerika Anayasa Mahkemesi, Guantanamo’daki terör zanlılarını özel mahkemelerde yargılamasının hukuka aykırı olacağına karar verdi.

Mahkeme üyeleri oy çoğunluğuyla, Bush’un özel askeri mahkeme kurma girişimiyle başkanlık yetkilerini aştığını açıkladı.

Başkan Bush Anayasa Mahkemesi’nin kararına uyacağını belirtti ancak mahkemeleri geçerli kılabilmek için Kongre’yle anlaşma yollarını araştıracağını bildirdi.

Senato’nun çoğunluktaki Cumhuriyetçi Partili lideri Bill Frist mahkemeleri yetkili kılmak için bir tasarı sunacağını açıkladı.

Guantanamo’da dört yıldır tutuklu bulunan Usame bin Ladin’in şoförü Salim Ahmed Hamdan’ın şikayetini değerlendiren Amerikan Anayasa mahkeme, Hamdan’ın, ancak Amerikan yasaları ve Cenevre sözleşmelerine göre yargılanabileceğini, belirtti.

Bu durumda Hamdan’ın kurulacak özel mahkemede yargılanması imkansız hale gelmiş oluyor. Buna göre terör zanlısı, ya mevcut askeri mahkemeler ya da sivil bir mahkeme tarafından yargılanabilecek.

Salim Ahmed Hamdan’ın, orduda görevli avukatı, Anayasa Mahkemesi kararının, Amerika’nın temel değerlerine dönüş olduğunu söyledi.

Bu Anayasa Mahkemesi’nin Guantanamo’daki terör zanlılarıyla ilgili olarak Bush yönetimi aleyhine aldığı ikinci karar oldu. Mahkeme iki yıl önce de, zanlıların yargılanmadan ya da avukatlarıyla görüştürülmeden Guantanamo’da süresiz tutulamayacağı yönünde Bush Yönetimi aleyhinde karar almıştı.

Uluslararası insan hakları kuruluşları ve Amerika’nın müttefiği birçok ülke, Bush yönetiminin Guantanamo’daki 400’den fazla tutukluyla ilgili politikalarını eleştiriyor.


XS
SM
MD
LG