Erişilebilirlik

Rehn'den Net Uyarı


Avrupa Birliği Komisyonu’ndan Kıbrıs ve reform uyarısı gerldi. Genişlemeden sorumlu Komisyon üyesi Olli Rehn, müzakerelerin askıya alınma olasılığından bahsederken Finlandiya’dan da benzer nitelikte uyarı geldi.

Türkiye, “Kıbrıs konusunda adım atması gerekenler adım atmadan adım atmayacağı” yönündeki kararlı tutumunu her fırsatta dile getirirken Avrupa Birliği de tonunu her geçen gün sertleştiriyor. Bundan aylar önce Türkiye – Avrupa Birliği ilişkilerinde “tren kazası” yaşanabileceğinin altını çizen Komisyon’un genişlemeden sorumlu üyesi Olli Rehn, bu kez daha da net konuşarak Kıbrıs ve reformlar konusunda adım atılmazsa müzakerelerin tamamen askıya alınabileceğini söyledi.

Müzakerelerin tamamen askıya alınıp alınmayacağı konusundaki bir soruyu yanıtlayan Rehn, “Bu olasılık mevcut. Umarım buna başvurmak zorunda kalmayız ancak bunu gerektirecek bir zemin varsa bu yola başvurmamak için bir nedenimiz yok” dedi. Finlandiya’daki bir haber ajansına konuşan Rehn, “Gerçekçi biriyim bu yüzden Türkiye’nin Kıbrıs konusundaki taahhütlerine bağlı kalmaması ve reform sürecini hızlandırmaması halinde müzakerelerde olası bir çarpışma konusunda uyarmaya çalıştım” diye konuştu.

Türkiye’nin müzakere süreci, 1 Temmuz’da Avrupa Birliği Dönem Başkanlığı görevini Avusturya’dan devralacak olan Finlandiya’nın da en önemli gündem maddelerinden biri olacak. Türkiye’ye verdiği destekle tanınan Finlandiya’nın Türk liman ve hava limanlarının Rum bandıralı gemi ve uçaklara açılmasını öngören Ek Protokol konusundaki yaklaşımı Rehn’in tutumuyla paralellik içeriyor.

Ülkesinin altı aylık programını Brüksel’de tanıtan Finlandiya Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, “Türkiye konusunda krizden kaçınmak için çok çalışacağız” dedi. Ek Protokol’den kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmesi için Türkiye’ye yıl sonuna kadar süre verildiğine dikkat çeken Tuomioja, bunun yapılmamasının bazı sonuçları olacağını söyledi. Bunun tehdit olarak algılanmaması gerektiğini söyleyen Finlandiyalı bakan “Tüm müzakere sürecini de etkileyebilir. Bunu belirtmiştik. Türk hükümeti de bunun farkında” dedi.

Türkiye konusunda Avrupa Birliği içinde bir kaygı olduğunun altını çizen Tuomioja, “Açıkça belirteyim ki Türkiye ile müzakerelerde dramatik bir sonuçtan kaçınmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Bu konuda Finlandiya olarak kaygı duyuyoruz. Ancak bu sadece bizim kaygımız değil” diye konuştu.

XS
SM
MD
LG