Erişilebilirlik

İsrail Hamas Yetkililerini Tutukladı


İsrail Gazze’de yürüttüğü operasyonu kuzeye doğru genişletirken, Filistinli yetkililer, İsrail güvenlik kuvvetleri Hamas hükümetinin 60’ı aşkın yetkilisini gözaltına aldı.

Batı Şeria’nın Ramallah kentinde düzenlenen baskınlarda tutuklananlar arasında Başbakan Yardımcısı Nasır Şair, yedi bakan ve 20 kadar da milletvekili bulunuyor.

İsrail hükümet sözcüsü, Hamas hükümetinin İsrail askerinin kaçırılmasından sorumlu tuttuklarını açıkladı.İsrail basını, tutuklanan Hamas hükümet yetkililerinin, kaçırılan İsrail askeriyle takas edilebileceğini bildiriyor.

Bu arada İsrail’in giriştiği yeni hava saldırılarında bir İslami Cihad liderinin aracının vurulduğu ancak militanın kurtulduğu açıklandı.

İsrail’in Filistinli militanlar tarafından kaçırılan askeri bulmak için başlattığı operasyon genişleyerek devam ediyor. Operasyonlar önceki gece hava saldırılarıyla başlamış ve sabaha karşı kara harekatıyla devam etmişti. Son olarak İsrail uçakları, Han Yunus’ta bir silah imalathanesini bombaladı.

İsrail, 19 yaşındaki onbaşını serbest bırakılmaması durumunda operasyonlarını artırmakla tehdit ediyor. İsrail operasyon çerçevesinde bir dizi köprü ve elektrik santrallerini bombaladı. Filistinli parlamenter Saib Erekat, operasyonda Filistinlilerin altyapısının hedef alınmasının bir ‘toplu ceza’ olduğunu söyledi. Erekat şöyle konuştu

"Askeri çözümler, kimseye barış, güvenlik, akıl ve mantık getirmediği gibi; aşırılık, kargaşa, kanunsuzluk, şiddet ve karşı saldırılara yol açacak."

İsrail hükümet sözcüsü Gideon Meir ise, geçen Ağustos ayında Gazze’deki 38 yıllık işgale son verilmesinin ardından, savaş kurallarının değiştiğini söyledi:

"Gazze’den çekilen biz olduk. Yerleşim birimlerini yıkan bizdik. Bunu 10 ay sonra Gazze’ye yeniden girmek için yapmadık. Bizler Gazze’ye kendi halkımızı korumak ve askerlerimizin sağ salim eve dönmesi için yeniden girdik."

Hamas hükümeti operasyonu kınadı. İsrail ise operasyonun rehin askeri kurtarmak için yapıldığında ısrar ediyor. İsrail hükümeti aynı zamanda kaçırma olayından Hamas’ın Suriye’de sürgünde yaşayan lideri Halid Meşal’i sorumlu tutuyor.

Dört İsrail uçağı, dün askerin kurtarılması konusunda baskı yapmaya zorlamak amacıyla Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Lazkiye’deki yazlık sarayının üzerinden, alçak uçuş yaptı. Suriye, uçuşu ‘saldırgan bir hareket’ olarak niteledi ve uçaklara yerden ateş açtığını duyurdu.

Filistinli militanlar ise, Batı Şeria’da kaçırdıkları bir Yahudi yerleşimciyi idam ettiklerini açıkladı. Yerleşimciyi kaçırdığını iddia eden Filistin Halkçı Direniş Komitesi adlı örgüt, Gazze’deki operasyon durmazsa rehineyi öldürme tehdidinde bulunmuştu.

Rehine eylemiyle ilgili gerginlik büyürken, Hamas hükümeti, İsrail’e mahkum değişimi önerisinde bulundu.

İsrail’den bu teklife henüz resmi bir yanıt gelmedi.

İsrail Operasyonuna Tepkiler

İsrail’in Gazze operasyonunun ardından diğer hükümetler de her iki tarafa itidal çağrısında bulundu.

Avrupa Birliği’nin Dış İlişkilerden sorumlu yetkililerinden Benita Ferrero-Waldner, İsrail ve Filistinlilere yaptığı çağrıda, geri adım atmalarını ve krizi diplomasi yoluyla çözmelerini istedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, İsrail’in kayıp askeri kurtarmaya hakkı olduğunu söyledi, ancak bunun için sivillerin zarar görmemesi gerektiğini belirtti.

Ankara: 'Kaygılıyız'

Türkiye de, bölgede gerginliğin tırmanmasının “kaygıyla karşılandığını” bildirdi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, kaçırılan askerin derhal İsrail’e iade edilmesi çağrısı yapıldı ve İsrail’den de, sivillerin yaşamlarını tehlikeye atan harekata son vermesi istendi.

XS
SM
MD
LG