Erişilebilirlik

Strasburg'da Tartışma


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan bugün Strasburg’da Avrupa Karma Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu’nda 'medeniyetler arası diyaloğu' vurgulayan bir konuşma yaptı. Başbakanın konuşması ve Strasburg’daki temasları hakkında Arzu Çakır’dan bilgi aldık.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Strasburg’da katıldığı Avrupa Komisyonu Karma Parlamenterler Meclisi toplantısında, Ermeni ve Kürt sorununa ilişkin sorular nedeniyle soğuk anlar yaşadı.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Avrupa Karma Parlamenterler Meclisi Genel Kurulu’nda ''İfade Özgürlüğü ve Dini İnanışlara Saygı'' konulu raporun genel kurulda tartışılmasından önce 'medeniyetler arası diyaloğu' vurgulayan bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından, siyasi gruplar adına konuşmalara geçildi. Bu bölümde radikal sol kanattan Danimarkalı parlamenter Rune Lund'un ‘Ermeni soykırımı, Kıbrıs ve Kürtler’ konularında ifade özgürlüğü'nün olup olmadığını sorması gerginlik yarattı.

Lude, "İfade özgürlüğü adına, Türklerin Ermenilere soykırım yaptığını, Kıbrıs'ı işgal ettiğini ve Kürtlere zulüm yaptığını söyleme hakkım olması gerekir" diye konuştu. Başbakan Erdoğan yeniden kürsüye gelerek Danimarkalı parlamentere sert bir yanıt verdi. Erdoğan, Lund’un sözlerini eleştirerek, “Hakaret ve eleştiri özgürlüğü kavramları birbirlerine karıştırılmamalı. Danimarkalı milletvekili Ermeni soykırımı olduğunu söylüyor, bu konuda söylediklerinin bilimsel verilere dayanması gerekir, aksi taktirde bu kişinin kendi aczini gösterir'' diye konuştu. Erdoğan, Türkiye’nin Ermeni soykırımı iddialarının tarihçiler komisyonu tarafından araştırılması için öneri getirdiğini hatırlattı. Erdoğan, gruplar adına yapılan konuşmalarda bir milletvekilinin “Tanrı soykırımlara neden izin verdi” şeklindeki sözlerine de “Dinimizde soykırım yoktur,” yanıtını verdi.

Erdoğan, Strasburg’ta “İfade Özgürlüğü ve dini inançlara saygı” konulu rapor hakkındaki konuşmasında da, medeniyetler arası çatışma tehlikesine dikkat çekerek, “Asıl sorun, uluslararası toplumun son dönemde kültürel veya dini değerler temelinde giderek artan tehlikeli bir kutuplaşmaya yönelmekte olmasıdır'' dedi. Erdoğan, demokrasi konusunda da "Demokrasinin bir özgürlük rejimi olduğu kadar bir tahammül ve uzlaşı rejimi” olduğunu söyledi. Erdoğan, şiddetten uzak politikalar üretmek gerektiğini, din ve kültürel değerlere kimsenin saldırma hakkı bulunmadığını belirtti. Başbakan, “Geleceği korkular üzerine kuramayız. Şimdi ortak aklın sesini yükseltme zamanıdır. Bu itibarla birbirimizi daha iyi anlamaya, hassasiyetlerimize saygı göstermeye, hak ve özgürlükleri kullanırken birbirimizi çiğnememeye, çatışmaya yol açacak tutumlardan uzak durmaya, bize karşı onlar veya ötekiler türünden zihniyetler yaratmamaya dikkat etmeliyiz" diye konuştu.

Erdoğan, anti-semitizim ya da İslam karşıtlığı gibi kimlik değerlerine yönelik saldırılarla bir arada yaşama idealinin gerçekleştirilmesinin zor olduğunu da kaydetti.

Başbakan toplantı vesilesiyle, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero ile eşbaşkanlığını yürüttüğü Medeniyetler İttifakı'nın geçtiğimiz ay sonu Dakar'da üçüncü toplantıda önemli mesafe katettiklerini, Kasım başında Türkiye'de yapılacak son toplantıda kabul edilmesi planlanan eylem planının ana hatlarının çıktığını söyledi. Avrupa Komisyonu Karma Parlamenterler Meclisi Avrupa Başkanı Rene van der Linden de, Türkiye'nin İspanya ile birlikte başlattığı Medeniyetler İttifakı projesine tam destek verdiklerini söyledi. Linden, medeniyetler arası ittifakın amacının, farklı kültürlerin birbirlerini daha iyi anlamalarını sağlayarak, fanatizmin ve aşırılığın önüne geçmek olduğunu bildirdi.

Genel Kurul'da tartışılarak oylanacak raporda, insanlara dinleri temelinde hakaret ve nefret içeren söylemlere karşı yasal düzenlemeler yapılmasına ilişkin çalışma başlatılması tavsiye ediliyor.

Öte yandan Erdoğan, Avrupa Konseyi'ndeki temasları çerçevesinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanı Luzius Wildhaber ve Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg ile de görüştü.

XS
SM
MD
LG