Erişilebilirlik

27 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Washington Post, Hamas militanlarının İsrail’e düzenledikleri saldırıda bir askeri kaçırdığını hatırlatıyor ve bu durumun Hamas’ı uzun süredir ertelediği bir tercihe zorladığını belirtiyor. Gazete, “ya Hamas’ın ılımlı liderleri etkili olacak ve rehine asker bırakılacak, ya da Hamas hükümetinin devrilmesine yol açabilecek bir İsrail müdahalesi gerçekleşecek” ifadesine yer veriyor.

"Eğer Devlet Başkanı Mahmut Abbas ve Başbakan İsmail Haniye’nin çabaları terör eylemlerini önlerse, hükümetin barışçı bir yol izlemesi belki mümkün olur. Bunun alternatifi ise İsrail’le Filistin arasında savaşın her boyutta sürmesi ve Hamas yönetiminin devrilmesidir. Eğer Hamas şimdi şiddetin önüne geçiremezse, muhtemelen bir daha asla böyle bir şansı olmayacaktır."

Boston Globe gazetesi, Hamas militanlarının İsrail saldırısının tam da başbakan Haniye ile devlet başkanı Abbas’ın İsrail topraklarına saldırı düzenlenmemesi konusunda görüşbirliğine vardıkları bir zamana denk geldiğini yazıyor. Saldırının ardında Hamas’ın Suriye’deki lideri Halit Meşal’in bulunduğunu öne süren gazete, Meşal’in bu anlaşmayı sabote etmeye çalıştığını öne sürüyor.

"İnsani açıdan bakıldığında, bu krizin çözülememesi demek, hem Filistinlilerin hem de İsraillilerin daha fazla acı çekmesi demektir. Mısırlı diplomatlar ve istihbarat görevlileri, Suriye’de bulunan ve İran tarafından desteklenen Meşal’i, rehin alınan İsrail askerinin bırakılması konusunda ikna etmeye çalışıyor. Bu çabalar, mantığın sesini temsil ediyor. Ancak mantıksızlık sürerse, bölge halkları gereksiz yere tekrar acı çekecektir."

Christian Science Monitor, kamuoyu yoklamalarına göre, Müslümanların Batıyı bencil ve ahlaksız, Batılıların da Müslümanları tahammülsüz ve şiddet düşkünü olarak gördüğünü hatırlatıyor. Batıya yönelik tepkinin özellikle Ürdün, Türkiye ve Mısır’da daha yüksek olduğuna dikkat çeken gazete, karşılıklı önyargıların kültürler arası uçurumu derinleştirdiği yorumunda bulunuyor.

"Irklar, dinler ve milletler hakkındaki genellemeler tehlikelidir. Okullardan savaş alanlarına kadar her yerde, önyargıyı ve şiddeti doğurur. Bu nedenle, hoşgörüyü öne çıkartmak gerekir. Araştırmanın en umut verici yönü ise, Avrupa’daki Müslümanların daha ılımlı bir tavır sergilediğini ortaya çıkarması oldu. Bu da, daha yakın ve karşılıklı bir etkileşimin daha hoşgörülü bir yaklaşım açısından önemini gösteriyor."

New York Times, Cumhuriyetçi Partinin bayrak yakmayı suç sayan bir yasal değişiklik peşinde koşmasını, Anayasa tarafından güvence altına alınan ifade özgürlüğüne bir tehdit olarak değerlendiriyor. Gazete, ara seçimlerin yaklaşmasıyla Cumhuriyetçilerin bu girişimi arasında fırsatçı bir ilişki olduğunu iddia ediyor.

"Anayasa gibi bazı konular, seçim kampanyası sırasında istismar edilmemelidir. Aynı konu, 2000 yılında da Senato gündemine gelmiş ve dört oy farkla gerekli üçte ikilik çoğunluk sağlanamamıştı. Senato aritmetiği tasarının kabul edilme ihtimalinin şimdi güçlü olduğunu gösteriyor. Bu nedenle her oy büyük önem taşıyor. Her senatör, sanki nihai kararı kendisi verecekmiş gibi oy kullanmalıdır."

XS
SM
MD
LG