Erişilebilirlik

Bakanlar Kurulunda İran Görüşüldü


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İran ziyaretiyle ilgili Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’a bilgi verdi. Bugün yapılan bakanlar kurulu toplantısında da Gül’ün İran gezisi değerlendirildi.

Haftalık Bakanlar Kurulu toplantısında Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’ün İran gezisi ve ekonomideki gelişmeler ele alındı. Toplantı sonrası açıklama yapan Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Dışişleri Bakanı Gül’ün kurula İran ziyaretiyle ilgili bilgi verdiğini söyledi.

İran'ın nükleer faaliyetleriyle ilgili bir süreden beri dış kamuoyunda, Türkiye'yi de ilgilendiren önemli gelişmeler yaşandığını belirten Çiçek, ortada bir sorun olduğunu ve sorunun Birleşmiş Milletler çatısı altında çözümü için çaba sarf edildiğini kaydetti.

Türkiye’nin İran’ın komşusu ve İran’la ilişkileri en üst düzeyde sürdüren bir ülke olarak sorunun çözümü için çaba sarf ettiğini vurgulayan Hükümet Sözcüsü, “ bu aynı zamanda bizden bir beklentidir” diye konuştu. Çiçek açıklamasında Abdullah Gül’ün İran ziyaretiyle ilgili Amerikalı meslektaşı Condoleezza Rice’a bilgi verdiğini de söyledi.

Bu arada, Bakanlar Kurulu toplantısında ekonomideki gelişmeler ve piyasalardaki son durum da ele alındı.

Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, piyasalarda yaşanan dalgalanmayı dış kaynaklı psikolojik bir durum olarak değerlendirdi.

Vatandaşların panik havasına girmesine gerek olmadığını söyleyen Çiçek, “Ekonominin bu dalgalanmalarına karşı yapısal ve kurumsal tedbirler alındı. Kötümserliğe gerek yok. Türkiye 3 sene önceki Türkiye değil” diye konuştu.

Bağımsız bir merkez bankasının olduğunu söyleyen Çiçek, Türkiye’nin serbest piyasa ekonomisini uygulayan bir ülke olarak gereken tedbirleri aldığını belirtti.

Merkez Bankası, bugün de döviz piyasasına müdahale etti. Dolar 1,66 YTL düzeyine geriledi.

Gül'ün Tahran Ziyareti

İran'ın nükleer programı nedeniyle Batı'yla yaşadığı krizin aşılması açısından kritik bir dönemden geçilirken, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Tahran'da üst düzey temaslarda bulundu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ile Almanya'nın 6 Haziran'da sundukları teşvik paketine Tahran'dan yanıt almak için sabırsızlandıkları sırada, Gül, İran liderliğinin nabzını ve iki tarafı bir toplantıda buluşturma zeminini yokladı.

Gül’ün Tahran ziyaretini radyomuza değerlendiren Ankara Üniversitesi Dış Siyaset Profesörü Doğu Ergil, Ankara muhabirimiz Aslı Aral’ın sorularını yanıtladı.

Söyleşiyi yukarıdaki Real Audio bağlantısına tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG