Erişilebilirlik

Tokyo'dan Pyonyang'a Yaptırım Uyarısı


Japonya Dışişleri Bakanı Taro Aso, Kuzey Kore’nin uzun menzilli füze denemesi yapması durumunda, bu ülkeye yaptırım uygulayabilecekleri uyarısında bulundu.

Bakan Aso, televizyona verdiği demeçte, Kuzey Kore’ye para havalelerini durduracak ve iki ülke arasındaki deniz trafiğini askıya alacak yasaların onaylandığını söyledi. Aso ayrıca bu gibi yaptırımların, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne başvurmadan da uygulanabileceğini sözlerine ekledi.

Uydu görüntüleri, Pyongyang hükümetinin, Amerika’nın Batı kıyılarına kadar ulaşabilecek, uzun menzilli füze denemeye hazırlandığını ortaya çıkarmıştı. Ancak yetkililer, füze denemesinin kısa süre içine yapılıp yapılmayacağını henüz belirleyemedi.

Güney Kore Başbakanı Han Myung-Sook ise Kuzey Kore’yi, nükleer programıyla ilgili müzakerelere yeniden başlamaya çağırdı ve uluslararası toplumun, bu ülkenin füze programına ilişkin kaygılarını dile getirdi.

Güney Kore Dışişleri Bakanı Ban Ki-Moon’un Pekin’de yarın ve Salı günü yapacağı görüşmelerde, Çinli yetkililerle Kuzey Kore sorununu ele alması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG