Erişilebilirlik

Senato Çekilme Takvimine Hayır Dedi


Cumhuriyetçilerin hakim olduğu Amerikan Senatosu Irak’taki birliklerin çekilmesini öngören iki önergeyi reddederek Başkan Bush’un Irak politikasına destek verdi.

Önergelerden ilki askerlerin aşamalı bir şekilde bu yıldan itibaren Irak’tan çekilmesini öngörüyordu. İkincisi ise 2007 yılı Temmuz ayına kadar tüm askerlerin çekilmesini istiyordu.

Demokrat Partili senatörler tarafından hazırlanan önergelerin ilki 39’a karşı 60, ikincisi ise 13’e karşı 89 oyla reddedildi.

Başkan Yardımcısı Dick Cheney Demokrat partili üyelerin önergelerini “kabul edilmeleri, bu noktada yapılabilecek en kötü iş olurdu” diyerek eleştirdi. Senato Silahlı Kuvvetler Komisyonu Başkanı Cumhuriyetçi Senatör John Warner Amerikan ordusunun Irak’taki görevini tamamlamadan geri çekilmesi halinde terör eylemlerinin artacağını savundu.

Demokrat Parti Grup Başkanı Harry Reid çekilmenin sorumsuzluk teşkil edeceği yolundaki Cumhuriyetçi partililerin tezini reddetti. Reid Amerika’nın Irak’ta sonsuz bir sorumluluk üstlenmediğini belirtti ve buradaki askerlerin dünyanın başka yerlerindeki sorunlu bölgelere nakledilebileceğini savundu. Cumhuriyetçi Çoğunluk Grubu Başkanı Bill Frist ise demokratik bir Irak kurmanın mümkün olduğunu ve böyle bir Irak’ın da yaratılmakta olduğunu öne sürdü.

XS
SM
MD
LG