Erişilebilirlik

Hükümetten Yeni Tedbir Paketi


Türkiye’de piyasalarda yaşanan dalgalanmanın ardından hükümet beklenen tedbir paketini açıkladı. Bugün bir basın toplantısı düzenleyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, yabancıların yurt içindeki kazançlarından alınan stopajın kaldırıldığını açıkladılar.

Dün Amerikan dolarının 1,67 YTL’na kadar yükselmesi ve piyasadan yüklü döviz çıkışı üzerine Maliye Bakanlığı’nda başlatılan çalışma tedbir paketiyle sonuçlandı. Paketi Maliye Bakanı Unakıtan ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Babacan bu sabah düzenledikleri ortak basın toplantısıyla açıkladılar.

Buna göre, yabancıların yurt içindeki kazançlarından alınan yüzde 15’lik stopaj sıfırlandı. Yurt içi yatırımcıların ödediği yüzde 15’lik stopaj oranı da yüzde 10’a çekildi. “Zarar edilen bir yerden vergi alamazsın” diyen Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, bu vergi indiriminin bütçeye maliyetinin olmayacağını söyledi.

Babacan ise yıl sonunda enflasyon hedefinin bir miktar üzerine çıkacağını tahmin ettiklerini ancak 2007- 2008’de yüzde 4 olarak öngörülen rakamın kesinlikle değişmeyeceğini açıkladı.

Piyasalar, Unakıtan ve Babacan'ın açıklamalarının ardından hızla toparlandı. Yabancı yatırımcılara stopajın kalkacağının açıklamasıyla borsada yüzde 2.7’lik yükseliş yaşandı. Dolar 1,64 YTL’ye inerken, faiz yüzde 19’un altına geriledi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın günlerdir yaşadığı hareketliliğinin ve endişenin bir diğer nedeni de Amerika’dan gelecek faiz artışı olasılığı. Amerikan doları, dün, Nisan 2003’ten bugüne kadar geçen 3.5 yılın en yüksek seviyesine kadar tırmanmış, YTL’nin dolar karşısındaki bir günlük değer kaybı yüzde 2.7’ye ulaşmıştı.

XS
SM
MD
LG