Erişilebilirlik

Bush İran'la İlgili Konuştu


Başkan Bush Amerika'yla Avrupa Birliği arasında yapılacak zirve için bugün Avusturya’nın başkenti Viyana’ya gidiyor. Bush hareketinden önce İran’dan uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurmasını istedi. Bush, Amerika Avrupa Birliği zirvesi için Viyana’ya hareket etmeden önce dün New York’ta yaptığı konuşmada, İran’ı sert bir dille uyardı.

Nükleer silaha sahip bir İran’ın herkes için tehdit olacağını söyleyen Bush, uranyum zenginleştirmeye devam etmesi halinde İran’ın daha sert ekonomik ve siyasi yaptırımlara hedef olacağını bildirdi.

Başkan Bush şöyle konuştu: "Eğer İranlı liderler önerilerimizi reddederse Güvenlik Konsey'i harekete geçecek, İran dünyadan daha da soyutlanacak ve daha ağır ekonomik ve siyasi yaptırımlara hedef olacaktır."

İran’ın nükleer enerjiye sahip olma hakkının bulunduğunu belirten Başkan Bush, İran halkının siyasi ve ekonomik özgürlükler de dahil olmak üzere, daha iyiye layık olduğunu kaydetti. Amerikalıların İran’ın geleceğinin İran halkı tarafından belirleneceğine inandığını söyleyen Bush, bu geleceğin, refah, gelişme ve başarıyla dolu olacağını ve iki ülkenin dost olarak kalacağını ifade etti. Bush, "İran halkının özgürlüklerden yararlanacağı ve dünyamızda barışın kurulmasında önemli rol üstleneceği günleri bekliyoruz" şeklinde konuştu. Başkan ayrıca İran’ı uluslararası anlaşmalardan doğan yükümlülüklerini ihlal ederek nükleer silah edinme çabalarını gizlemekle de suçladı.

İran’a nükleer faaliyetlerine sınırlaması karşılığında teşvik paketi önerilmişti. Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya tarafından hazırlanan paket, İran’ın nükleer elektrik santrali inşa etmesini destekliyor.

Başkan Bush dünkü konuşmasında, Avrupa Birliği ile ulaşım, güvenlik ve terörle mücadele konularında daha yakın işbirliği kurmaya çalışacaklarını bildirdi. Bush ayrıca İslam dünyasında barışçı ve ılımlı sesleri destekleme konusunda Avrupalı liderlerle yaptıkları taahütü tekrarlayacaklarını da kaydetti.

Avrupalı liderlerin ise Küba’daki Amerikan üssü Guantanamo hapishanesinin kapatılmasını isteyecekleri bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG