Erişilebilirlik

'Kıbrıs Sorunu BM Bünyesinde Çözülecek'


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği’ne yönelik eleştirilerini sürdürüyor. Erdoğan bugün partisinin Meclis grup toplantısında yaptığı konuşmada, Kıbrıs’ta siyasi çözümün Avrupa Birliği zemininde değil, Birleşmiş Milletler zemininde sağlanabileceğini söyledi.

Adalet ve Kalkınma Partisi Meclis grup toplantısında milletvekillerine seslenen Başbakan Erdoğan, Türkiye- Avrupa Birliği ilişkilerine ve Kıbrıs konusunda yaşanan gerginliğe değindi.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği yolunda yaptığı reformlarda yavaşlama olmadığını kaydeden Başbakan, çok kısa dönemde çok yoğun çaba sarf ettik diye konuştu.

Türkiye’yi zorlu bir sürecin beklediğini de hatırlatan Erdoğan, Türkiye’den önce İngiltere, İspanya gibi birçok ülkenin benzer sıkıntılar yaşadığını belirtti. Başbakan Erdoğan, Avrupa Birliği üyeliğinde karşılaşılan sorunların Türkiye’nin büyüklüğü ve gücünden kaynaklandığını söyledi.

Konuşmasında Avrupa Birliği Dönem Başkanı Avusturya'nın Başbakanı Wolfgang Schüssel'in ''Türkiye ile müzakereler çok zor'' yorumuna da değinen Erdoğan ''bu yakıştırmalar çirkin. Türkiye zor değil, dürüst bir ülke'' yanıtını verdi.

“Avrupa Birliği'nden tecrit” mantığının doğru olmadığına değinen Erdoğan, dünyada farklı medeniyetlerin birarada yaşayabileceğini göstermek istediklerini. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinin de bunun için önemli bir gösterge olduğunu söyledi.

Kıbrıs konusunun Avrupa Birliği ile müzakerelere karıştırılmaması gerektiğini de kaydeden Başbakan, müzakere sürecinin teknik bir süreç olduğunu söyledi ve bu sürece siyaset karıştırılmamalı dedi.

Türkiye’nin Kıbrıs konusunda sözünde durduğunu hatırlatan Erdoğan, Avrupa Birliği’nin ise Kuzey Kıbrıs’a verdiği sözleri tutmadığını ifade etti. Başbakan, “verilen sözler tutulmazsa kimse bizden ne limanları ne de havaalanlarını açmamızı beklemesin” diye konuştu. Tayyip Erdoğan, Kıbrıs’ta siyasi çözümün Avrupa Birliği zemininde değil, Birleşmiş Milletler zemininde sağlanabileceğini söyledi.

Geçen hafta, Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği zirvesinde Türkiye’ye Kıbrıs konusunda uyarılar yapılmıştı. Avrupa Birliği yetkilileri, bu yıl içerisinde Türkiye’nin Ankara Anlaşmasına uygun hareket etmesini, yani liman ve havaalanlarını Rumlara açmasını bekliyor. 12 Haziran’da Avrupa Birliği ile fiili müzakerelere başlayan Türkiye ise, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uygulanan uluslararası izolasyon kaldırılmadıkça, Rum kesimine limanlarını ve havaalanlarını açmayı reddediyor.

XS
SM
MD
LG