Erişilebilirlik

Çiçek: 'AB Sözünü Tutsun'


Avrupa Birliği ile Türkiye arasında Kıbrıs konusunda yaşanan gerginlik Bakanlar Kurulu toplantısında ele alındı. Kurul sonrası açıklama yapan Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Avrupa Birliği’nin sözlerini tutması gerektiğini söyledi.

Geçen hafta Brüksel’deki Avrupa Birliği zirvesinde Türkiye’ye yapılan Kıbrıs uyarısı ve Avrupa Birliği ile başlayan fiili müzakereler bakanlar kurulu toplantısında ele alındı.

Başmüzakereci ve Devlet Bakanı Ali Babacan kurula, yapılan toplantılar ve Avrupa Birliği ile ilgili çalışmalar konusunda bilgi verdi. Toplantı sonrası açıklama yapan Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türkiye’de reform sürecinin yavaşladığı yönünde gelen eleştirilere tepki gösterdi ve reformlarda yavaşlama olmadığını söyledi. Çiçek, “Hükümet olarak Avrupa Birliği süreciyle ilgili heyecanımız ve kararlılığımız devam ediyor.” diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Çiçek, Avrupa Birliği sürecinin zor bir süreç olduğunu vurguladı ve tarafların yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini hatırlattı. “Avrupa Birliği taahütlerini yerine getirmeli” diyen Hükümet Sözcüsü, herkes üzerine düşenleri yaparsa Kıbrıs konusunun çözülebileceğini kaydetti. Cemil Çiçek, Avrupa Birliği’nin sözlerinde durmayarak kendi değerleriyle çeliştiğini de ifade etti.

Avrupa Birliği yetkilileri bu yıl içerisinde Türkiye’nin Ankara Anlaşmasına uygun hareket etmesini, yani liman ve havaalanlarını Rumlara açmasını bekliyor. Türkiye ise, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uygulanan uluslararası izolasyon kaldırılmadıkça, Rum kesimine limanlarını ve havaalanlarını açmayı reddediyor.

Moody's: 'Türk Ekonomisi İyi Dengelere Sahip'

Bu arada Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Kıbrıs konusunda yaşanan gerginlik sürerken, Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türk ekonomisinin iyi dengelere sahip olduğunu açıkladı. Moody’s in Başkan Yardımcısı Kristin Lindow, Türkiye’nin kredi notu konusunda oldukça rahat olduklarını söyledi.

Türkiye’de son birkaç haftadır yaşanan borsadaki düşüş ve dövizin artışını da değerlendiren Lindow, bunun sebebini Türkiye’de yaşanan siyasi gelişmelere bağladı.


XS
SM
MD
LG