Erişilebilirlik

Erdoğan'dan AB'ye Tepki


Dün Brüksel’deki Avrupa Birliği zirvesinde Türkiye’ye yapılan Kıbrıs uyarsına tepkiler sürüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs konusunda Avrupa Birliği sözünde durmadıkça Türkiye’den yeni bir adım beklenmemesi gerektiğini söyledi. Ayrıntıları Ankara’dan muhabirimiz Aslı Aral bildiriyor.

Başbakan Erdoğan Avrupa Birliği’ne yönelik eleştirilerini bugün de sürdürdü. Partisinin İstanbul il kongresinde konuşan Erdoğan, Kıbrıs konusunda Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs’ın sözünde durduğunu söyledi ve Avrupa Birliğini kastederek “Onlar sözlerinde durmadıkça bizden yeni bir şey beklemesinler” diye konuştu. Başbakan, bundan sonraki süreçte de Türkiye’nin duruşunun değişmeyeceğini vurguladı.

Türkiye’den gelen bu tepkinin nedeni, dün Brüksel’de sona eren Avrupa Birliği zirvesinde Türkiye’ye Kıbrıs konusunda uyarılarda bulunulması. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Türkiye’nin limanlarını Kıbrıs Rum Kesimi’ne açmaması durumunda üyelik sürecinin kesintiye uğrayabileceğini söylerken, Avusturya Başbakanı Wolfgang Schüssel de, Türkiye’nin bu yıl içinde yükümlülüğünü yerine getirmesini ve Ankara Anlaşması'na uygun hareket etmesini beklediklerini belirtti.

Avrupa Birliği zirvesinden gelen bu uyarıların ardından Ankara’dan da Avrupa Birliği’ne yönelik eleştiriler arttı. Başbakan Erdoğan dün yaptığı açıklamada da, “Kıbrıs konusunda geri adım yok. Müzakereler durursa dursun” demişti.Kıbrıs Rum kesimini tanımayan Türkiye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uygulanan uluslararası izolasyon kaldırılmadıkça, Rum kesimine limanlarını ve havaalanlarını açmayı reddediyor.

Bu arada, Başbakan Erdoğan’ın dün “Kıbrıs konusunda geri adım yok. Müzakereler durursa dursun” diyerek Avrupa Birliği’ne rest çeken sözleri yabancı basında geniş yer aldı. İngiliz The Guardian gazetesi, “Türkiye Avrupa Birliği müzakerelerinden çekilmekle tehdit etti” derken, Washington Post gazetesi de Erdoğan’ın “müzakereler durursa dursun” diyerek Avrupa Birliği’ne karşı ateş açtığı değerlendirmesinde bulundu. Bugün birçok Türk gazetesi de yabancı basında yer alan bu yorumlara sayfalarında geniş yer ayırdı.

XS
SM
MD
LG