Erişilebilirlik

'Türkçe Sevmek' Türkleri Amerikalılara Anlatıyor


Türkiye’de yaşayan yabancı kadınların kaleme aldığı “Türkçe Sevmek” adlı kitabın İngilizcesi Amerika’da yayınlandı. Kitabın yazarları, Jennifer Eaton Gökmen ve Anastasıa Ashman tanıtım turu için Amerika’daydı.


“Türkçe Sevmek” ilk kez yayınlandığı Eylül ayından bu yana artan başarı grafiğiyle dikkat çekiyor. Kitabın İngilizcesi şuanda Türkiye’de en çok satanlar listesinde. Yaşamlarının bir bölümünü Türkiye’de geçirmiş ya da halen Türkiye’de oturan 29 kadın tarafından kaleme alınan öyküler, Türk kültürünü yabancıların gözünden anlatıyor. Bu özelliğiyle de Türkiye’yi tanımak ve ülkenin gerçek güzelliklerini görmek isteyen yabancıların başucu kitabı olmaya aday. Kitabı Türk okuyucusuna kazandıransa Jennifer Eaton Gökmen ve Anastasia Ashman. Amerika için hazırlanan özel baskının tanıtım turu için, başkent Washington dahil 20 ayrı kenti gezen Gökmen ve Ashman, gördükleri ilgiden memnun.

12 yıldır Türk eşiyle birlikte İstanbul’da yaşayan Jennifer Eaton Gökmen, kitabın Türkiye’deki başarısının kendilerini çok sevindirdiğini ve aynı başarıyı Amerika’da da yakalamak istediklerini belirtiyor. Gökmen şöyle konuşuyor: "Amacımız Türkiye’nin modern ve güzel yönlerini Amerikalılara göstermek. Çünkü, hepimizin bildiği gibi, günümüzde, medyada; akademik çevrelerde; ya da siyasette, Türkiye’yle ilgili dengeli yazılara rastlamak pek mümkün değil. Bu kitabın biraz olsun yardımcı olacağını umuyoruz."

Türkiye’de yaşayan ikili böyle bir projeyle yola çıkarken amaçlarının hem yabancı bir ülkede yaşamanın zorluklarını anlatmak, hem de Türk kültürünün içtenlik, güçlü aile bağları ve konukseverlik gibi çok önemli özelliklerini Amerikalılara tanıtmak olduğunu söylüyor.Kitapta 6 değişik ülkeden kadının öyküsüne yer veriliyor. Kimi sevdiğinin peşinden, kimisi işi nedeniyle, kimisi ise yeni maceralara atılmak için Türkiye’ye gelen bu kadınların ortak noktası, Türklerden gördükleri ilgi, içtenlik ve misafirperverliğin yaşamlarını değiştirmiş olması. Kendisi de bir Türk ile evli olan Anastasia Ashman’a göre, her biri uzun yıllar Türkiye’de yaşamış bu kadınları buluşturan da bu. Ashman, "Kitapta çok farklı deneyimlere yer veriliyor. Ancak bu deneyimleri yaşayan kadınların buluştuğu ortak bir görüş var. O da Türkiye’de yaşamanın, hayatlarında birçok şeyi değiştirmesi." diye konuşuyor.

Türkçe Sevmek adıyla Türkiye’de yayınlanan kitap, kısa sürede İngilizceye çevrildi. Tales from the Expat Harem başlığı altında yayınlanan bu baskı büyük ilgi gördü. Bunun üzerine kitabı Amerika’ya taşımaya karar veren ikili, bir yayıneviyle anlaştı ve kitap ülkenin en önemli kitapevlerinde satılmaya başlandı. Amazon.com gibi internet üzerinden satış yapan web sitelerinde de kitaba rastlamak mümkün. Jennifer Eaton Gökmen, Amerika’daki okuyuculara ulaşmalarının çok önemli olduğunu, çünkü kitabın amacının Türkiye’de yaşayan yabancı kadınların gözünden Türk insanın sıcak yönlerini Amerikalılara tanıtmak olduğunu söylüyor.

Kitabı okuyan bir erkek okuyucu, Ercüment Akman'ın kitapla ilgili görüşleriyse şöyle: "Bence çok ilginç bir kitap. Özellikle Türkiye’deki yabancıların deneyimi, bir turizm ya da Türkiye’yi anlatan bir kitabın çok daha ötesine gidiyor. İnsanların iç dünyasını ve Türkiye’yle kurdukları değişik ilişkileri veriyor. Ben çok sıcak ve olumlu buldum."

Kitabın yazarlarından Jennifer Eaton Gökmen Türkiye’ye gelişini ve kitap projesinin oluşumunu şöyle anlatıyor: "12 senedir Türkiye’de oturuyorum. Amerika’dayken, üniversitedeyken eşimle tanıştım. O zamandan beri İstanbul’dayız. 1 sene Ankara’da oturduk ondan sonra İstanbul’a geldik. Şimdi İstanbul’dayken Anastasia ile tanıştım. Yazar grubumuz var. Biz beraber çoğu zaman Türk hayatlarımızdan yazdığımız için aklımıza geldi ki çok ilginç bir kitap olabilir. O nedenle böyle bir projeye başladık."

Anastasia Ashman da Türkiye'ye 3 yıl önce yerleşmiş.Türk eşiyle New York’ta tanıştığını ve 5 yıl önce Türkiye’de evlendiğini anlatan Ashman, kitaptaki hikayesinde de düğününden bahsediyor. Ashman şöyle konuşuyor: "Kitapta bana rüyadaymışım hissi veren İstanbul’daki düğünümü anlatıyorum. Herşey sihirli gibiydi ve hala da öyle..."

12 Nisan – 30 Mayıs tarihleri arasında Amerika turunu gerçekleştiren ikili, Türkiye’de de birçok etkinlik ve imza günü düzenliyor. Türkçe Sevmek ya da İngilizce adıyla Tales from the Expat Harem hakkında daha fazla bilgi edinebileceğiniz web sitesi: www.expatharem.com

XS
SM
MD
LG