Erişilebilirlik

Gül Temmuz'da Washington'da


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül 5 Temmuz’da Washington’a geliyor. Gül’ün ziyareti sırasında, Türkiye ile Amerika arasında hazırlanan Ortak Politika Belgesinin açıklanması bekleniyor.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül Kazakistan’a hareketinden önce bu sabah Esenboğa havaalanında yaptığı açıklamada Amerika ziyaretinin kesinleştiğini, 5 Temmuz’da Washington'da görüşmeler yapacağını söyledi.

Amerika ziyareti sırasında iki ülke arasındaki işbirliğini artırmayı amaçlayan Stratejik Vizyon Belgesi'ni Amerikalı yetkililerle birlikte açıklamayı ümit ettiğini belirten Gül, bu yönde çalışmaların yapıldığını kaydetti.

Bu çalışmanın Başbakan Erdoğan'ın Amerika'ya yapması öngörülen ziyaretin hazırlığı gibi de düşünülebileceğini ifade eden Gül, bir soru üzerine, Stratejik Vizyon Belgesinin hazırlanmasında herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını belirtti.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’ın Nisan ayında yaptığı Ankara ziyareti sırasında, Türkiye ile Amerika arasında stratejik ortaklığı geliştirmek için bir “ortak politika belgesi” hazırlanacağı açıklanmıştı.

Ortak politika belgesiyle, iki ülke arasındaki ortak konularda işbirliğini artırmanın ve daha çok bir araya gelmenin yanı sıra Irak savaşı ve tezkere krizinin ardından bozulan Türk-Amerikan ilişkilerini düzeltmek de amaçlanıyor. Bu belgeyle, siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda işbirliğinin artırılması sağlanacak. İki ülke arasında bir kılavuz, referans olacak bu belgeyle “müttefiklik ve dost” kavramları söylemden çıkarılıp somut adımlara dönüştürülecek.

Hazırlıkları tamamlanma aşamasında olan belgenin kamuoyuna duyurulması için üst düzey bir toplantı yapılması bekleniyordu. Belge, Dışişleri Bakanı Gül ve Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın Washington’daki görüşmesiyle, açıklanmış olacak, ancak imza atılmayacak. Abdullah Gül'ün Amerikalı meslektaşıyla, 7 Temmuz Cuma günü biraraya gelmesi planlanıyor.

Dışişleri Bakanı Gül'ün, Washington’dan New York'a geçerek, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'la görüşmesi ise henüz kesinleşmedi.

XS
SM
MD
LG