Erişilebilirlik

'Önce Ülkenin Güvenliği'


Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari Zerkavi’nin öldürülmesi ve yeni hükümetin kurulmasından sonra ülkenin ilerleme gösterdiğini söyledi.

Zebari Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada ülkesinin güvenliği sağlamayı en büyük görev saydığını belirtti ve uzlaşmayla kendi kendine yeterli olmanın önemine işaret etti. Zebari ayrıca Birleşmiş Milletler’i kendilerine daha çok yardımcı olmaya çağırdı. Zabari’nin konuşmasından sonra Irak’taki çok uluslu kuvvetin görev süresi yıl sonuna kadar uzatıldı.

Öte yandan Irak güvenlik danışmanı, Zerkavi’nin öldürülmesiyle el-Kaide’nin sonunun yaklaştığını öne sürdü.Muvaffak el Rubai, Zerkavi’ye düzenlenen operasyon sırasında ele geçirilen belgelerin Irak güvenlik güçlerine üstünlük sağlama fırsatı verdiğini açıkladı. Rubai, belgelerde terörist liderlerin yerleri silahları ve örgütün yönetim şeklinin gösterildiğini söyledi.

Irak’taki el-Kaide ise yeni saldırılar düzenleyeceği tehdidinde bulunuyor. Amerikan ordusu, örgütün yeni lideri olarak açıklanan Ebu Hamza el Mücahier’in takma ad olduğu, bu kişinin aslında Zerkavi’ye yakından bağlı Mısırlı terörist Eyüb el Mesri olduğu görüşünde..

Irak’ta şiddet olayları dün de devam etti. Tikrit kentinde bir grup silahlı kişinin bir camiye giriştiği saldırıda dört Sünni Arap öldü. Baskında 13 kişi de yaralandı.

Amerikan Ordusunda Kayıplar Artıyor

Amerikan ordusunun Irak’ta verdiği kayıplar 2 bin 500’ye çıktı. Ölen Amerikalı askerlerin 2000’inin düşman ateşi sonucu yaşamını yitirdiği bildiriliyor.

Amerika Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, savaşın başladığı Mart 2003’ten bu yana 18 Bin Amerikalı asker de yaralandı. Savaşta, ayrıca on binlerce Iraklı hayatını kaybetti.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG