Erişilebilirlik

Boucher Ankara'dan Ayrıldı


Amerika’nın Güney ve Orta Asya’dan Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Boucher, Ankara’da Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le görüştü. Gül-Boucher görüşmesine Amerika'nın Kazakistan, Türkmenistan ve Tacikistan büyükelçileri de katıldı.

İki gün süren Türkiye temaslarını bir basın toplantısıyla tamamlayan Richard Boucher, daha sonra Türkiye’den ayrıldı.

Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Boucher görüşmelerde ele alınan konuları şu sözlerle açıkladı.

Türkiye ve Amerika'nın Orta Asya ve Afganistan'daki işbirliğiyle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyen Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı, her iki ülkenin de bu konularda ortak çıkarları olduğunu vurguladı. Boucher konuşmasında, Türkiye ile Amerika'nın, Orta Asya ve Afganistan'daki işbirliğini aynı şekilde sürdürmeye yönelik kararlılığı da dile getirdi. Richard Boucher, Türkiye'nin Afganistan'da yaptıklarını takdirle karşıladıklarını da söyledi. Türkiye'nin Afganistan'a bu yıl içinde İl İmar Timi göndermesini beklediklerini belirten Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı, görüşmelerde bunun planlamasını konuştuklarını bildirdi. Boucher, Türkiye'nin İl İmar Timi gönderme konusuna ilişkin hazırlıklarını çok iyi bir şekilde yürüttüğünü ifade etti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Boucher, Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattının açılacak olmasının Orta Asya için büyük fırsatlar doğuracağını ifade etti ve bu hattın açılmasının önemine dikkat çekti.

Bir gazetecinin, İran konusunun görüşmelerde ele alınıp alınmadığını sorması üzerine, Boucher İran konusunu görüşmediklerini ancak, kimsenin nükleer silahlara sahip bir İran istemediğini söyledi. Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı, Türkiye ile Amerika’nın çıkarlarının da bu yönde olduğunu şu sözlerle ifade etti:

Boucher, Ankara’dan önce ziyaret ettiği İstanbul’da, Amerikan Ticaret ve Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen bir konferansa katıldı. Amerika Dışişleri Bakan Yardımcısı Ankara’daki basın toplantısının ardından iki günlük temaslarını tamamlayarak Türkiye’den ayrıldı.

XS
SM
MD
LG