Erişilebilirlik

14 Haziran Amerikan Basınından Özetler


Başkan Bush’un Irak’a yaptığı sürpriz ziyaret Amerikan basınında geniş yankı buldu. Ziyareti değerlendiren New York Times, Bush’un üç yıl önce bir uçaksavar gemisinde Irak’ta zafer ilan ettiğini hatırlatıyor ancak zaferin hala uzak olduğunu vurguluyor. Irak Güvenlik güçlerinin sorumluluğu almaya henüz hazır olmadığını belirten gazete, bu nedenle Irak’ta görev yapan Amerikan askerlerinin kısa vadede geri çekilmesini mümkün görmüyor>

"Artık Amerikalılar Beyaz Saray’ın kamuoyuna yönelik taktikleriyle bir türlü bitmek bilmeyen bu savaşın gerçek dönüm noktaları arasındaki farkı iyi biliyor. Bush ve onu destekleyen Cumhuriyetçiler, bu ziyaret sayesinde Amerikan kamuoyunda kendilerine geçici de olsa destek sağlayacak pozlar verme imkanını buldu. Ancak Amerikan halkı Irak’ta daha gerçekçi bir planlamaya ve gerçek başarılara her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor."

USA Today ise üç yıldır süren Irak savaşında ilk kez bu kadar olumlu bir tablonun ortaya çıktığını yazıyor. Gazete başkan Bush’un Bağdat gezisini hem bu olumlu tabloya destek vermeye hem de kamuoyu desteğini kazanmaya yönelik bir girişim olarak değerlendiriyor. Ancak yapılan yorumda Amerikan askerlerinin geri çekilmesi için henüz erken olduğu görüşüne de yer veriliyor:

"Irak’ta istikrarı sağlama ihtimali olduğu sürece, Amerikan askerleri Irak’ta kalmalıdır. Ancak bu ihtimal ortadan kalktığı anda, askerler hiç beklemeden geri çekilmelidir. Vietnam’dan çekilme sürecinde olduğu gibi askerler, görüntüyü kurtarmak için ölüme terk edilmemelidir. Bu arada, eğer Bush bu ziyaretle Irak’taki göreve ve Maliki hükümetine verilen desteği artırabilirse, boşa zaman harcamamış olacaktır."

Christian Science Monitor Amerika’nın Ortadoğu’ya demokrasi ihraç etme politikasından İran’ın karlı çıktığını savunuyor. Ortadoğu’da yapılan seçimlerden Hamas ve Hizbullah gibi İran bağlantılı örgütlerin kazançlı çıktığını kaydeden gazete, Amerika’nın bölgede demokrasiyi sağlamak için İranlı muhalifleri desteklemesinin büyük önem taşıdığını vurguluyor:

"Amerika’nın 11 Eylül sonrasında Ortadoğu’da elde edeceği asıl büyük kazanç, Irak’tan çok İran’ın nükleer silahlardan arındırılması ve tam demokratik bir ülke haline gelmesi olacaktır. Şimdi bu amaca ulaşmak daha mümkün görünüyor. Eğer Bush doğru politikalar izlemezse, Amerika’nın terörle savaşı daha da uzayacaktır. Bu savaşta şu ana kadar elde edilen küçük başarıların önemli katkısı oldu. Ama Amerika’nın İran gibi büyük bir başarıya ihtiyacı var."

Los Angeles Times ise Filistinde Hamas ve El Fetih militanları arasında yaşanan çatışmaların Amerika’nın Irak’taki çıkarlarına zarar vereceğini yazıyor. Çatışmaların bir iç savaşa dönüşmesi halinde İsrail başbakanı Ehud Olmert’in tek taraflı çekilme planını hayata geçireceğini kaydeden gazete, bunun da sorunun büyümesine yol açacağı uyarısında bulunuyor:

"Amerikan dış politikasını eleştiren bazı kimselerin yaptığı gibi, Irak’ta ve Ortadoğu’da Amerikan karşıtlığının tamamen İsrail düşmanlığından kaynaklandığını söylemek çok basit bir yaklaşım olur. Ancak Filistin davasının milyonlarca Arap ve Müslüman tarafından desteklendiği gerçeğini inkar etmek de çok basit bir yaklaşım olur. Gazze ve Batı Şeria’da kan dökülmesi durumunda bunun Amerika açısından başka yerlerde olumsuz yankıları olacaktır. Bu yerler arasında İran ve tabii ki Irak da bulunuyor."

XS
SM
MD
LG