Erişilebilirlik

Amerika'nın İmajı Geriledi


Yeni bir kamuoyu araştırması, tüm dünyada Amerikan karşıtlığında tırmanış olduğunu gösteriyor. Washington’daki Pew Araştırma Merkezine göre bunun en önemli nedeni Irak savaşı. 15 ülkede yapılan anket, savaşın Amerika’nın nüfuz ve itibarını zedelemeye devam ettiğini ortaya koydu.

Pew Araştırma Merkezi yöneticilerinden Andew Kohut, Amerika’yla birlikte 14 ülkede yapılan ankete toplam 17 bin kişinin katıldığını açıkladı. Kohut’a göre, anket sonuçları Amerika’nın yine yanlış yolda olduğunu gösteriyor..

Geçen yıl Amerika’ya biraz daha sıcak bakmaya başlayan ülkelerde bile bu yıl geriye dönüş olduğuna dikkat çeken Pew yöneticisi, Hindistan ve Endonezya’yı buna örnek gösterdi ve “Sunami kurbanlarına yaptığı yardım nedeniyle halkın sevgisini kazanan Amerika tekrar eski konumuna döndü” dedi. Andrew Kohut, Amerika’nın yitirdiği itibarını geri kazanmasının kolay olmayacağı görüşünde. Amerika aleyhtarı duyguların kısa bir süre içinde değiştirilemeyeceği uyarısında bulunan PEW Başkanı “Amerika’nın, 1990’lar ve önceki yıllardaki nüfuz ve itibarın geri kazanabilmesi için yapacağı belirli bir şey, atabileceği belirli bir adım da yok” dedi.

Tüm bunlara Irak savaşının yol açtığını belirten Kohut, ayrıca kamu oyu araştırmasının teröre karşı yürütülen savaşa desteğin azaldığını da gösterdiğini vurguladı. Amerika ile ilgili görüşlerin en olumsuz olduğu ülkelerin başında Türkiye, Ürdün ve İspanya geliyor. Türkiye'de Amerika ile ilgili olumlu görüşlere sahip olanların oranı sadeci yüzde 12. Ürdün’de bu rakam 15, İspanya’da yüzde 23, Pakistan’da ise yüzde 25. Amerika’yı en çok destekleyen İngilizlerin bile yüzde 60'ı, Saddam Hüseyin devrildikten sonra dünyada güvenliğin artmadığına tam aksine azaldığına inanıyor. Bir önceki yılla kıyaslandığında İspanya’da 18, Rusya’da 9, Hindistan’da ise 15 puanlık bir düşme görülüyor.
Bush yönetimine yakınlığıyla tanınan The Weekly Standard adlı siyasi derginin yazıişleri müdürü William Kristol bulguların o kadar şaşırtıcı olmadığı görüşünde:

William Kristol’a göre bulgulardan çıkan en önemli sonuç, Amerikan düşmanlığının boyutundan ziyade mevcut durumun daha uzun yıllar süreceği.. Kristol “maalesef artık 1990’yı yılların dünyasında yaşamıyoruz” diyor.

XS
SM
MD
LG