Erişilebilirlik

Amerika'da Kabakulak Salgını Kaygı Yarattı


Amerika’nın orta ve batı eyaletlerinde kabakulak hastalığı yeniden yaygın olarak görülmeye başladı. Doktorlar hastalarını bir an önce iyileştirmeye çalışırken, sağlık yetkilileri, bu deneyimden elde edilen bilgileri olası bir kuş gribi salgınına karşı hazırlık olarak görüyor.

En az sekiz eyalette görülen kabakulak hızla yayılabilen bulaşıcı bir hastalık. Verilere göre yalnızca bir eyalette kabakulak vaka sayısı 975’e çıktı. Sağlık yetkilileri hastalığın son derece ciddi bir tehdit oluşturduğuna inanıyor. Kabakulak öksürme ya da hapşırmayla bulaşıyor. Ateş, başağrısı, kas ağrıları ve tükürük bezlerindeki şişlikler hastalığın en önemli belirtileri.

1967 yılında geliştirilen kabakulak aşısı hastalığı neredeyse yeryüzünden sildi. Belki de bu nedenle birçok sağlık kuruluşu bu son salgına hazırlıksız yakalandı. Amerikan Kamu Sağlığı Derneği Direktörü Doktor Georges Benjamin, aynı durumun kuş gribi salgınında da tekrarlanmasından kaygı duyuyor. Kuş gribi salgınıyla karşılaştırıldığında durumun çok farklı olduğunu belirten Benjamin, “Hepimiz hastalığa yabancıyız ve kimsenin hastalığa karşı bağışıklığı yok. Kabakulağa karşı ise çoğumuzun bağışıklığı var. Üstelik elimizde aşı da var. Aynı şeyi kuş gribi için söyleyemeyiz.” şeklinde konuşuyor. Doktor Benjamin bu nedenlerden dolayı kuş gribi salgınının daha ölümcül olabileceğini söylüyor.

Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi kabakulak görülen eyaletlere 25 bin aşı gönderdi. Özel bir ilaç şirketi de aynı miktarda aşıyı bu eyaletlere bağışladı.

Vanderbilt Üniversitesinden Doktor William Schaffner ise kabakulak salgınının daha ciddi salgınlara karşı hazırlanmak için önemli bir tecrübe olduğunu belirtiyor. Bunu bir yangın tatbikatı gibi görmek lazım diyen Dr. Schaffner, bu salgından çıkarılacak derslerin olası bir kuş gribi salgınına karşı hazırlık niteliği taşıdığını söylüyor.

Bir önemli benzerlik hastalığın yayılma hızı olarak gösteriliyor. Amerikada’ki birçok kabakulak vakasının İngiltere’deki benzer bir kabakulak virüsüne uzandığı, dolayısıyla hastalığın oradan Amerika’ya taşındığı sanılıyor. Diğer bir benzerlik de kuş gribinin havadan bulaşır hale gelmesiyle ilgili. Doktorlar kabakulağın nasıl bu kadar hızlı yayılabildiğini araştırıyor ve hastalığı kontrol altına almanın ne kadar zaman alacağını anlamaya çalışıyor.

XS
SM
MD
LG