Erişilebilirlik

Alkol Bağımlılığına Karşı Yeni Tedavi


Alkol bağımlılığıyla ilgili araştırmalar psikolojik tedaviyle birlikte verilen Naltrexone adlı ilacın çok etkili olduğunu gösteriyor. Doktorlara göre, alkol bağımlısı olan ancak bir rehabilitasyon merkezinde tedavi görmek istemeyen kişiler için bu umut verici bir gelişme. Ulusal Alkolizm Enstitüsü’nde tedavi merkezi başkanı olan Doktor Mark Willenbring 1383 hasta üzerinde araştırma yaptı. Uzmana göre yeni bulunan tedavi şekli birçok hastayı rahatlatacak: "Bu yeni yöntem ruhsal bunalım tedavisine çok benziyor. Depresyondaki bazı kişiler psikoloğa gidip sorunlarını terapi yoluyla çözüyor. Bazılarıysa doktorlarıyla kısa bir görüşmeden sonra reçeteli ilaç alarak tedavi olmayı seçiyor. Bizim de gelecekte alkol tedavisinde uygulamak istediğimiz yöntem bu."

Amerika’da yaklaşık 8 milyon kişinin alkol bağımlısı olduğu tahmin ediliyor. Güney Kaliforniya Üniversitesi’ndeki çalışmaya katılan bu bağımlılardan Sylvia şöyle konuşuyor. "Benim için bu, hiçbir zaman üstesinden gelemediğim bir sorun oldu. En sonunda bu beni öldürecek, en iyisi gidip yardım istemek diye düşündüm."

4 aylık tedavide hükümetçe onaylanan iki ayrı ilaç kullanılıyor: Acamprosate ve Naltrexone. Acamprosate daha çok alkolü bıraktıktan sonra yaşanan sıkıntıları azaltıyor. Naltrexone ise alkollü içkinin vücutta yarattığı rahatlama hissini önlüyor. Bu şekilde hastanın alkole karşı duyduğu istek azalıyor. Araştırma kapsamında bir bölüm deneğe sadece ilaç verilirken, bir bölümüne ilaçla birlikte psikolojik terapi uygulandı ve bazı yardımcı haplar verildi. Bir bölüm denekse sadece terapi gördü. Araştırmayı yapan uzmanlardan Doktor Raymond Anton, sadece ilaç verilen deneklerdeki ilerlemenin şaşırtıcı olduğunu söylüyor. Anton şöyle konuşuyor: "Naltrexone, tek başına kullanıldığında da etkili, ama bir de bu konuda uzmanlaşmış kişilerce psikolojik terapi uygulandığı zaman etkisi bir kat daha artıyor."

Araştırmayı eleştirenlerse deneklerin hepsinin alkolü bırakmaya son derece kararlı olduğunu, bu nedenle sonuçların gerçekçi sayılamayacağını söylüyor. Ayrıca 4 aylık bir çalışmada alkol bağımlılarını alkolden uzak tutmanın onların bu alışkanlıktan tamamen vazgeçtiği anlamına gelmeyeceği öne sürülüyor. Doktor Willenbrings'e göre ise en azından bu çalışma alkol sorunu olduğunu düşünenlere yeni bir seçenek sunuyor. Mark Willenbrings, "Önceden alkol bağımlıları için tek seçenek, özel merkezlere gidip tedavi programlarına katılmaktı. Amerika’da yaşayan alkol bağımlılarının sadece yüzde 10’u bu tip programlara katılma şansı elde ediyor." diye konuşuyor.

Doktor Willenbring ilaç ve terapinin birlikte kullanılması durumunda hastaların alkol bağımlılıklarından daha kolay kurtulabileceklerine inanıyor.

XS
SM
MD
LG