Erişilebilirlik

Müzakereler Fiilen Başlıyor


Türkiye Avrupa Birliği ile fiili müzakerelere başlıyor. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve başmüzakereci Ali Babacan Lüksemburg’a hareket etti.

Avrupa Birliği ile fiili müzakerelerin başlamasının önündeki engel kalktı ve Ankara’da bugün gün boyu süren bekleyiş sona erdi. Avrupa Birliği dışişleri bakanlarının bilim ve araştırma alanındaki müzakerelere ilişkin ortak tutum belirlemeleri ve üzerinde uzlaşılan belgede Türkiye’nin Kıbrıs Rum Kesimi’ni tanıması ve Rum yönetimiyle ilişkilerini normalleştirmesi gerektiği yönündeki doğrudan ifadelerin belgeden çıkarılmasıyla Dışişleri Bakanı Abdullah Gül baş müzakereci ve Devlet Bakanı Ali Babacan’la birlikte Lüksemburg'a hareket etti.

Hareketinden önce Esenboğa havaalanında basın açıklaması yapan Gül, konferansta, bilim ve araştırma alanındaki görüşmeler tamamlandığı için bu başlığın açılması ve kapanmasının sağlanacağını kaydetti. Gül, bu toplantının Avrupa Birliği tarihinde önemli bir dönemeç olduğunu vurguladı.

Bütün ülkeler gibi Türkiye’nin de Avrupa Birliği sürecinde iniş çıkışlar yaşayacağını söyleyen Gül şöyle konuştu: "Bütün ülkeler için geçerli olan Türkiye için de geçerli… iniş çıkışlar, zorluklar vardır…"

Önemli olanın sonuca ulaşmak olduğunu da vurgulayan Abdullah Gül “bu sonuç ta tam üyeliktir” diye konuştu. Dışişleri Bakanı Gül, Avrupa Birliği üyeliği yolundaki reform sürecinde bir yavaşlama olmadığını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: "Reform sürecini gayet dikkatli şekilde devam ettiriyoruz. Bundan herhangi bir şekilde geri dönüş olmayacağı gibi yavaşlama da kesinlikle söz konusu olmayacaktır."

Avrupa Birliği sürecinin zorluklarına dikkat çeken Gül, Türkiye’nin bıkmadan ve kararlı bir şekilde yoluna devam edeceğini vurguladı.

Gün boyu Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, Başmüzakereci Ali Babacan ve Avrupa Birliği bürokratlarıyla beraber Dışişleri Bakanlığında Lüksemburg’daki gelişmeleri değerlendirdi ve Avrupa Birliği Dışişleri Bakanlarının üzerinde uzlaştığı belgeyi inceledi.

Hem Başbakan Erdoğan hem de Dışişleri Bakanı Gül Rumlar tutumlarını değiştirmedikçe Lüksemburg’a gidilmeyeceğini açıklamışlardı. Türkiye lehinde alınan karar sonucu, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile fiili müzakerelere bugün başlaması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG