Erişilebilirlik

Irak'tan 'Aşamalı Çekilme' Sinyalleri


Irak’taki Amerikan askerlerinin komutanı Orgeneral George Casey, koalisyon askerlerinin önümüzdeki aylarda Irak’tan kademeli olarak çekilmeye başlayacağını söyledi.

Orgeneral Casey, CBS Televizyonu’na verdiği demeçte, Iraklı güvenlik güçleri ilerleme kaydettiği sürece, önümüzdeki yıla kadar koalisyon askerlerinin çekilmesinin devam edeceğini bildirdi.

Başkan Bush danışmanlarıyla birlikte Amerika’nın Irak stratejisine ilişkin bugün bir toplantıya katılacak.

Başkan, güvenlik danışmanları ve komutanlarla yapacağı toplantıda, Amerikan askerlerinin Irak’tan ne zaman ayrılabileceğini görüşeceklerini söyledi.

Öte yandan Orgeneral Casey, Başkan Bush’a, Irak’tan asker çekilmesi yolunda herhangi bir tavsiyede bulunup-bulunmayacağı konusunda açıklama yapmadı.

Bu arada Irak Ulusal Güvenlik Danışmanı Muvaffak El Rubai CNN Televizyonu’na yaptığı açıklamada, bu yılın sonunda Irak’ta bulunan koalisyon güçlerinin sayısının 100 binin altına inebileceğini belirtti.

Washington Post: 'Hadisa'da Siviller Hedef Alınmadı'

Irak’ın Hadisa kentinde meydana gelen ve 24 sivilin ölmesiyle sonuçlanan olayda, Amerikan deniz piyade birliğinin sivilleri kasıtlı olarak hedef almadığı bildirildi.

Washington Post gazetesi, olay sırasında Hadisa’daki deniz piyade birliğinin başında bulunan Çavuş Frank Wuterich’in olayları örtbas etmek gibi bir niyetleri olmadığını bildirdiğini yazdı. Washington Post’a göre, Çavuş Wuterich ayrıca askeri talimatlara uyduklarını söyledi.

Hadisa olaylarına ilişkin soruşturmada Çavuş Wuterich’in savunmasını üstlenen avukat Neal Puckett, askerlerin Hadisa’da evleri aradığını ve savaş ortamında bu aramanın ters gittiğini söyledi.

Avukat Neal Puckett’in açıklamaları, Hadisa’daki Iraklıların söyledikleriyle ters düşüyor. Görgü tanığı Iraklılar, yol kenarına yerleştirilen bombanın patlaması sonucu bir askerin hayatını kaybetmesi üzerine, diğer askerlerin silahsız sivilleri kasten öldürdüğünü söylüyor.
XS
SM
MD
LG