Erişilebilirlik

Referandum 26 Temmuz'da


Filistin yönetimi başkanı Mahmud Abbas, barış planını 26 Temmuz’da referanduma sunacağını açıkladı.

Plan, İsrail’in tanınmasını ve bölgede bir Filistin devleti kurulmasını öngörüyor.

Abbas, bu açıklamayı Hamas’ın bir yılı aşkın bir aradan sonra ilk kez İsrail’i roket ateşine tutmasından sonra yaptı.

Filistin başbakanı İsmail Haniyeh, Mahmud Abbas’ı, İsrail’in tanınmasını öngördüğü için barış planını referanduma sunma girişiminden vazgeçmeye çağırmıştı.

Hamas’a bağlı El-Kasım Tugayları, İsrail kentlerine yönelik intihar saldırıları dahil bombalı eylemler düzenleyeceğini bildirdi. Örgüt, İsrail’in üç militan ve çocuklar dahil 7 Filistinli sivilin ölümüyle sonuçlanan dünkü hava ve deniz saldırılarından sonra ateşkese son verdiğini açıkladı.

Mahmud Abbas da İsrail saldırılarını kınadı ve üç günlük yas ilan etti.

İsrail ordusu ise sivillerin ölümünden üzüntü duyduğunu ancak İsrail halkını Filistin roket saldırılarına karşı korumakla yükümlü olduğunu bildirdi.

Referandum 26 Temmuz'da

Filistin 26 Temmuz’da referanduma gidiyor. Bir süredir Hamas ve El Fetih arasında sorun olan İsrail’in tanınıp tanınmaması konusunda halk karar verecek.

Mahmud Abbas’in isteğiyle İsrail hapishanelerinde bulunan Fetih ve Hamas’in üst düzey isimleri tarafından hazırlanan 18 maddelik anlaşmaya Hamas’in ısrarla karşı çıkması nedeniyle Filistin yönetimi lideri Abbas referandum kararı aldı.

Ramallah’ta çok sayıda politikacı, bürokrat ve gazetecinin katıldığı bir basın toplantısı düzenleyen Abbas toplantının başında önce dün Gazze’de yaşanan İsrail operasyonunu kınadı. “Sivilleri öldüren İsrail ne kadar özür dilerse dilesin bu saldırının bir özrü açıklaması ve gerekçesi olamaz” diyen Abbas Filistin’in referandumun eşiğine gelmesine neden olarak da Hamas’in uyuşmazlığını gösterdi.

“Günlerce toplantılar yaptık ancak anlaşma çıkmadı. Danışmanlarım anlaşma zemini için süreyi uzatmamı tavsiye ediyor ancak ben buna zamanımız olduğuna inanmıyorum. Filistin halkı zor durumda ve kaybedecek bir dakikamız yok” şeklinde konuşan Abbas dünyanın Filsitin’i yalnız bıraktığını ifade etti.

Son bir ay içinde İsrail’in düzenlediği operasyonlarda 40 kişinin olduğunu ifade eden Abbas bu sorunlarımızdan ve bize yapılan baskılardan sadece bir tanesi. Yurtdışında bulunan dostlarımızdan yardım almayı bırakın mevcut kendi paramızı da getiremiyoruz Filistin halkının buna dayanacak gücü kalmamıştır. Bir an evvel halk için anlaşmaya varıp kendi aramızdaki sorunları bitirip barışa yönelik adımlar atmalıyız” diyen Abbas toplantı sonunda ayakta alkışlandı.

Öte yandan Hamas İsrail’in dün Gazze’de 10 sivili öldürmesinin ardından ateşkesi sona erdirerek İsrail tüm Batı Şeria ve Gazze’den çekilmedikçe yeniden barışa dönülmeyeceğini duyurdu.

Göreve geldiği günden bu yana İsrail’i tanımayacağını ifade eden Hamas hükümeti başta İsrail ve ABD olmak üzere pek çok devlet tarafından ekonomik ambargoya alınmış ve yurtdışından buraya gelen para yardımları kesilmişti.

3 aydır devlet çalışanlarının maaşlarının ödenmediği Filistin’de son olarak Mahmud Abbas ve Hamas yönetimi arasında İsrail’in tanınıp tanınmaması konusunda da güç savaşı baş göstermiş ve Mahmud Abbas’a 12 günlük bir sure tanıyarak anlaşma çağrısı yapmıştı.

Bu 12 günlük süre sonunda referanduma gidileceğini açıklayan Abbas, Hamas ile ortak noktada buluşulamaması nedeniyle bugün bu açıklamayı yaptı.

Abbas basın toplantısında Hamas ile görüşmelere devam edileceğini ve eğer bir gün öncesinde bile olsa Hamas ile Fetih arasında anlaşma kararı çıkarsa referandumun iptal edileceğini belirtti.

XS
SM
MD
LG