Erişilebilirlik

2006 Dünya Kupası Bu Akşam Başlıyor


Olimpiyatlarla birlikte dünyanın en önemli spor organizasyonu sayılan Dünya Futbol Şampiyonası bu akşam start alıyor.

2006 Dünya Futbol Şampiyonası’na sayılı saatler kala Almanya’da nefesler tutuldu, açılış maçına geri sayım başladı, neredeyse tüm ülke artık futbolla yatıyor futbolla kalkıyor. Yaklaşık dört yıldır aralıksız olarak bu büyük organizasyona hazırlanan Almanya’da, Münih kentindeki AllianzArena stadyumunda Almanya ile Kostarika arasında oynanacak karşılaşma ile toplam 64 maçlık heyecan başlayacak. ‘Dünya dostlarını ziyaret ediyor’ belgisi altında düzenlenen şampiyona, Almanların büyük organizasyonlardaki titizliği ve çoğu kupa için inşa edilen modern stadlarla, seyir zevki yüksek futbol maçlarına sahne olacak. Şampiyonada ilk iki hafta 8 grupta 32 takım bir üst tura geçebilmek ve çeyrek finallerde mücadele edebilmek için oynayacaklar, ardından yarı final karşılaşmaları yapılacak. Dünya Kupası’nın final maçı ise Berlin Olimpiyat Stadı’nda 9 Temmuz 2006 tarihinde oynanacak.

Almanya, 1974 yılından beri ikinci kez Dünya Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapıyor. 1954, 1974 ve 1990 yıllarında kupayı kazanmayı başaran ve eskilerin ‘panzerler’ olarak bildiği Alman Milli Futbol Takımı, bu kez favoriler arasında değil. Gerçi takımın genç antrönörü Jürgen Klinsmann, Almanların klasik bir turnuva takımı ve ev sahibi olarak da avantajlı olduğunu belirtiyor, ancak futbol uzmanları ise israrla başta Brazilya, ardından da Hollanda veya İngiltere diyorlar. 6 kilo 200 gram ağırlığındaki kupayı Brazilya kaldırır diyenlerden biri de Türk futbol tarihinin unutmaz kalecisi, ‘Berlin Panteri’ olarak tanınan Turgay Şeren. Son aylarda medyada çıkan haberler 2002’de de şampiyon olan ‘sambacıları’ şimdiden tek aday olarak ilan ediyor. Haliyle sokakdaki vatandaşta Brazilya’dan yana. Öte yandan Fildişi Sahili, Trinidad ve Tobago, Angola, Gana, Togo ve Ukrayna ilk defa Dünya Kupası tecrübesi yaşayacak ülkeler.

Bu arada Almanya şampiyonada olay çıkmaması için güvenlik önlemlerini arttırmaya devam ediyor. En büyük korku ırkçı şiddet ve holiganların çıkarabileceği olaylar. Almanya İçişleri Bakanı Wolfgang Schauble, önümüzdeki haftalarda tüm dünyaya, barışçıl, ırkçı saldırıların olmadığı ve güvenli bir ülke olduklarını göstereceklerini söyledi. 18 bin medya temsilcisinin izleyeceği kupada diğer ülkelerden Alman polis yetkililerine yardımcı olmaları için yaklaşık 500 güvenlik görevlisi geldi. Alman askeri birimleri ise güvenliği sağlamaları için 7 bin askeri görevlendirdi ve NATO'nun erken uyarı uçakları olarak bilinen Awacs'lar da turnuva boyunca Alman makamlarınca kullanılacak. Bu arada son haftaların gündemdeki ülkesi İran’ın kupada yer alması durumu daha da güçleştiriyor. Alman neonazi örgütlerinini İran’a destek veren açıklamalarından sonra, Alman Yahudileri Merkez Konseyi, İran'ın Meksika ile 11 Haziran'da Nürnberg'de oynayacağı kupa maçını protesto etmeye hazırlandıkları bildirdi.

2002’de Dünya Üçüncüsü olan A Milli Takımımız bu kez bilindiği gibi Almanya’da boy gösteremeyecek. Ancak Türkiye Ligi’nde mücadele eden tam 11 futbolcu, ülkeleri adına sahaya çıkacak ve takımlarının başarısı için ter dökecek.

Cem Dalaman'ın Almanya'daki Dünya Kupası heyecanıyla ilgili haberini sayfanın başındaki Real Audio bağlantısını açarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG