Erişilebilirlik

Talat Steinmeier'la Görüştü


Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la Federal Hükümetin "resmi ziyarette bulunan yabancı konukları" ağırladığı villada buluştu. Steinmeier’in sözcüsünün önce ‘en fazla bir saat’ olarak tanımladığı buluşma toplam yüz dakika sürdü. Steinmeier, görüşme sonrasında açıklama yapmazken, Talat basın mensublarının sorularını yanıtladı. Görüşmenin son derece olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini aktaran Talat, öncelikli olarak Kuzey Kıbrıs’a uygulanan izolasyonun kaldırılması konusundaki taleplerini ilettiğini, ayrıca Güney Kıbrıs’ın referandumdan sonraki uzlaşmaz tavrını bir kez daha anlattığını açıkladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, toplantıyla ilgili mikrofonumuza şunları söyledi.

Cumhurbaşkanı Talat, Federal Dışişleri Bakanı Steinmeier’in anlattıklarına nasıl bir tepki verdiği konusundaki soruları yanıtsız bırakırken, edindiği genel izlenimi ise şu şekilde özetledi.

Bugünkü buluşma Kuzey Kıbrıs’ın içinde bulunduğu diplomatik izolasyonun aşılması yönünde önemli bir adım olarak yorumlanıyor. Talat, Berlin’de gerçi ‘gayri resmi’ konuk olarak kabul edildi, ancak Steinmeier’in ayırdığı vakit ve karşıladığı yer göz önüne alındıkta, Almanya sonuçta Kuzey Kıbrıs’ın seçilmiş başkanıyla aynı masaya oturdu denilebilir.

Avrupa Birliği’nin ağır topu Almanya Türkiye'nin hava ve deniz limanlarını Rum gemi ve uçaklarına açmasını arzuluyor, hatta bunu AB sürecinde önemli bir koşul olarak değerlendiriyor. Ama Dışişleri’ne yakın kaynaklardan aldığımız bilgilere göre, özellikle Steinmeier’in Kıbrıs’daki bölünmeye son vermek için uluslararası girişimleri engelleyenin büyük ölçüde Ankara ve Kuzey Kıbrıs değil, Güney Kıbrıs olduğunu belirtiyor ve bunu değişik uluslararası ortamlarda da dile getiriyor. Finlandiya’dan sonra 1 Ocak 2007’de Avrupa Birliği Dönem Başkanlığını üstlenecek olan Almanya bu döneme kadar Kıbrıs’la bağlantılı limanların kullanımı sorunun çözümünü arzuluyor.

Bu açıdan Almanya’nın önümüzdeki haftalarda taraflara yönelik yeni girişimleri bekleniyor.

XS
SM
MD
LG