Erişilebilirlik

Sezer Hamas Liderleriyle Görüşmeyecek


Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer iki günlük resmi ziyaret için Ortadoğu’ya gidiyor. Sezer, Filistin temasları sırasında Hamas hükümetiyle görüşmeyecek.

Türkiye-İsrail arasındaki sık ziyaretler sürüyor. Geçen hafta Ankara’ya gelen İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni’nin ardından Cumhurbaşkanı Sezer İsrail ve Filistin’i kapsayan iki günlük resmi ziyaretine bugün başlıyor.

Temaslarına ilk olarak İsrail’den başlayacak olan Sezer, yarın Cumhurbaşkanı Moşe Katsav’la görüşecek. Görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra, İsrail-Filistin sorunu ve İran’la ilgili gelişmeler ele alınacak. Cumhurbaşkanı’nın, Katsav’a, Filistin halkına yönelik yardımların önündeki engellerin kaldırılması gerektiği mesajını vermesi bekleniyor.

İsrail’in ardından beraberindeki heyetle Filistin’e geçecek olan Cumhurbaşkanı Sezer, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’la bir araya gelecek. Sezer Filistin ziyareti sırasında, üç ay önce seçimle iktidara gelen Hamas yönetimiyle görüşmeyecek. Cumhurbaşkanı, Hamas hükümetinin Başbakanı İsmail Haniye’nin randevu talebine olumsuz yanıt vermişti. Sezer’e, İsrail ve Filistin ziyaretinde hiçbir bakan da eşlik etmiyor. Böylelikle, hükümet yetkilileri de, Sezer’in ziyareti sırasında, Hamas hükümetiyle temas kurmamış olacaklar.

Cumhurbaşkanı Sezer’in Hamas hükümetinden hiçbir yetkiliyle görüşmeyecek olmasının, İsrail tarafından olumlu bir gelişme olarak karşılandığı belirtiliyor. İsrail Cumhurbaşkanı Moşe Katsav, Türk basınına yaptığı açıklamalarda, Cumhurbaşkanı Sezer'in ziyaretinin iki ülke ilişkilerine önemli katkı sağlayacağını belirtti.

Hamas liderlerinden Halid Meşal başkanlığında bir heyet geçen Şubat ayında Ankara gelmiş, bu ziyaret Amerika ve İsrail başta olmak üzere birçok ülkenin tepkisini çekmişti.

Geçen hafta da İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni Ankara’ya gelmiş, Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül’le görüşmüştü. Livni temaslarında, Ortadoğu’da iki devletli çözüme inandıklarını söylemiş ve Hamas yönetimi terörü kınamadıkça Filistin’i tanımalarının söz konusu olamayacağını vurgulamıştı.

XS
SM
MD
LG