Erişilebilirlik

'Filistinliler Yükümlülüklerini Yerine Getirsin'


İsrail Başbakanı Ehud Olmert, Filistinliler’le barış görüşmelerine, birinci önceliği verdiğini, buna karşılık Filistinlilerin de, uluslararası yükümlülüklerinin tamamını yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Olmert, Başbakan olarak Mısır’a yaptığı ilk resmi ziyarette Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas’la görüşmeyi planladığından da söz etti. Ancak İsrail başbakanı görüşmenin ne zaman yapılacağını söylemedi.

Olmert, Filistinlilerin bu fırsatı yakalaması durumunda, iki tarafın da Yol Haritası adlı barış planında ilerleme sağlayabileceğini ve, iki devletli çözüme ulaşabileceklerini kaydetti.

Bununla birlikte Olmert, Filistinlilerle anlaşma sağlanamaması durumunda, İsrail’in kendi sınırlarını tek yanlı belirleyeceği uyarısını yineledi.

Bu arada Gazze’de Hamas ve El Fetih yanlıları arasındaki çatışmalarda en az dört Filistinli öldü. Ölenler arasında, içinde bulunduğu araca ateş açılan sekiz aylık hamile bir kadının da bulunduğu bildirildi.

Filistinli Kamu Hizmetlilerine Maaşları Ödeniyor

Mali kriz yaşanan Filistin’de, maaşları Şubat ayından bu yana verilmeyen bazı memurlara ödeme yapıldığı bildirildi. Bankalar en düşük düzey memurlara maaşlarını ödedi.

Filistin hükümetinde görevli 165 bin kamu hizmetlisi, Hamas’ın seçimle işbaşına gelmesinden bu yana, gerek İsrail’in vergi gelirlerini ödememesi, gerekse Amerika ve Avrupa Birliği’nin yardımları kesmesinden dolayı, üç aydır maaş alamıyordu.

Hamas hükümetiyle işbirliğine yanaşmayan bazı Filistin bankalarının da, 40 bin kadar kamu hizmetlisine faizsiz kredi vermeye başladığı belirtildi.
XS
SM
MD
LG