Erişilebilirlik

Rumsfeld'den Çin'e Çağrı


Amerika Savunma bakanı Donald Rumsfeld, Çin’i askeri harcamaları konusunda daha açık olmaya çağırdı.

Singapur’daki bir uluslararası güvenlik konferansında konuşan Rumsfeld, Çin’in küresel ekonomideki payı büyürken, saydam olmasının çıkarlarına daha iyi hizmet edeceğini belirtti.

Çin, her yıl savunmaya 30 milyar dolar harcadığını söylüyor. Ancak Amerika Savunma Bakanlığı Çin’in savunma bütçesinin aslında 90 milyar dolar olduğunu tahmin ediyor.

Rumsfeld, Çin ve Rusya’nın, İran’ı Şangay İşbirliği Örgütü'ne katma girişiminden kaygı duyduğunu da söyledi. Amerika Savunma Bakanı, Tahran’ın terörist bağlarının örgütün amaçlarıyla çeliştiğini savundu.

'İran'ın Örgüte Katılması Bana Garip Geliyor'

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, İran’ın dünyanın önde gelen terörist ülkelerinden biri olduğunu vurgulayarak Şangay İşbirliği Örgütüne davet edilmesinden şaşkınlık duyduğunu söyledi.

Rumsfeld” İran, Hamas’ı destekliyor, Hizbullah’ı destekliyor, terörist faaliyetlere karıştığı yolunda uzun bir geçmişi var. Böyle bir ülkeyi terörle mücadele amacıyla kurulmuş bir ögrüte almak bana çok garip geliyor” şeklinde konuştu.

Çin, Rusya ve bazı Orta Asya ülkelerinden oluşan Şangay İşbirliği Örgütü, çeşitli hedefler dışında terörle mücadeleyi de amaçlıyor. İran Cumhurbaşkanı örgütün bu ay sonu Şangay’da yapacağı toplantıya gözlemci olarak davet edildi.

Rumsfeld bu eleştirileri, bugün Singapur’da düzenlenen 23 ülkenin savunma yetkililerinin katıldığı özel bir güvenlik konferansında yaptı. Amerika Savunma Bakanı konuşmasında Çin’i de savunma bütçesi konusunda daha açık olmaya çağırdı.

Çin’in askeri yatırımlarında sürdürdüğü gizliliğin bazı komşuları için kaygı uyandırdığını belirten Rumsfeld, açık olmanın Pekin yönetimine de yarar getireceğini söyledi. Bakan, ticaret ortağı olan ülkelerin, askeri niyetlerini bilirlerse Çin’e yatırım yapma konusunda kendilerini daha rahat hissedeceklerini vurguladı. Rumsfeld, Kuzey Kore’yi de daha açık olmaya, Libya’yı örnek alarak kitle imha silahlarından vazgeçmeye ve uluslararası topululuğa yeniden katılmaya çağırdı.

Donald Rumsfeld konuşmasında Pakistan ve Afganistan devlet başakanlarını terörle mücadeleye yaptıkları katkılardan ötürü övdü. Rumsfeld, Amerika’nın Asya ülkelerinin terörle mücadelede askeri işbirliğini arttırmasını memnunlukla karşıladığını da belirtti.


XS
SM
MD
LG