Erişilebilirlik

Balıkesir'de Grizu Patlaması


Balıkesir’in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy’de, kömür ocağında grizu patlaması meydana geldi. Patlama sonucu oluşan göçüğün altında kalan, 17 işçi hayatını kaybetti, 5 işçi de yaralandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, dün gece Balıkesir'in Dursunbey ilçesine bağlı Odaköy'de grizu patlamasının meydana geldiği Şentaş Madenciliğe ait kömür ocağında 17 işçinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Bu sabah erken saatlerde gittiği Odaköy’de incelemelerde bulunan Güler, maden ocağında 57 kişi bulunduğunu, bunlardan 17’sinin hayatını kaybettiğini, 40 kişinin kurtulduğunu bu 40 kişiden 5 işçinin de yaralı olduğunu belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olayla ilgili soruşturma başlatırken, patlamanın metan gazının birikmesinden kaynaklandığı bildiriliyor.

Türkiye’de grizu faciasının en büyüğü Zonguldak Kozlu'da 3 Mart 1992 tarihinde meydana gelmiş, patlamada 263 işçi hayatını kaybetmişti. Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de kömür ocaklarında 1955-2006 yılları arasında meydana gelen iş kazalarında 3 bine yakın işçi öldü, 300 binden fazla işçi de yaralandı.

Bu arada, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nden, hükümete sert uyarılar geldi. Bu sabah İstanbul’da yapılan TÜSİAD 2006 yılı Birinci Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı’nda konuşan TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, Türkiye’de reformlar yerine dini konuların öne çıkarıldığını belirterek, Avrupa Birliği ile ilişkilerde hükümette isteksizlik gördüklerini söyledi. Sabancı ayrıca, piyasalardaki dalgalanmayı siyasi istikrarsızlığa bağladı ve hükümetin piyasaların güvenini sarstığını savundu. Erken seçimin gündemden çıkarılması gerektiğini de söyleyen TÜSİAD Başkanı, "Seçim şoku ekonomide geri dönüş yaşatır” diye konuştu.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği hükümeti, Avrupa Birliği ile müzakerelerde yavaş hareket etmek ve IMF ile ilişkiler gibi konularda sıklıkla eleştiriyor.

XS
SM
MD
LG