Erişilebilirlik

Rice: 'İran Önerimizi Değerlendirecektir'


Amerika Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, İran’ın nükleer çalışmalarını durdurması için sunulan son öneri paketini ciddi biçimde inceleyeceğini umduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya dün Viyana’da paket üzerinde anlaşmıştı.

Condoleezza Rice, İran’a mali ve teknolojik teşvikler önerildiğini, öneriyi reddetmesi halinde cezai önlemlerle karşılaşacağını söyledi.

Rusya ve Çin, İran’ın tehdit edilmesine karşı çıkıyor. Ancak Rice CNN televizyonuna, Rusya ve Çin’in, hem teşvik hem ceza içeren iki seçenekli yaklaşımı benimsediğini açıkladı.

Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran’ın sunulan teklife yanıt bulmak için kısıtlı zamanı olduğunu söyledi. Bakan, Tahran rejiminden birkaç hafta içinde teklife ilişkin görüşünü açıklamasını istedi.

Rice, Tahran’ın teklif konusunda ani çıkışlarda bulunmaması gerektiğini ima etti. Rice şöyle konuştu: "İran’ın bu denli ciddi bir teklifi gözden geçirmek için en azından birkaç gün zaman harcamasını umuyoruz. Hazırlanan teklif Amerika’nın değil; uluslararası toplumun, İran’a, mevcut anlaşmazlığı gidermek için sunduğu bir öneri paketidir."

Amerikan CBS televizyonunda konuşan Bakan Rice, öneri paketindeki mali ve teknolojik teşviklere de değindi ve İran’in kendisine sunulan bu fırsatı geri çevirdiği takdirde yaptırımlarla karşılaşabileceğini belirtti.

İranlı yetkililer, Amerika’nın, Avrupa ülkelerinin liderliğinde yürütülen görüşmelere doğrudan katılma önerisine şu ana kadar ihtiyatlı bir yaklaşım sergiledi. Önerilen teşvik paketine ise İran henüz resmi bir yanıt vermiş değil.

Bakan Rice, konuyla ilgili olarak Amerikan NBC televizyonuna verdiği demeçte İran’ın bir seçim yapması gerektiğini söyledi: "İran’ın önünde iki seçenek var. Bunlardan biri, İran’a sivil amaçlı nükleer santral edinme dahil, bir dizi yarar getiriyor. Diğeri ise, bu işin Güvenlik Konseyi’nde noktalanması ve İran’ın uluslararası toplumdan tamamen tecrit edilmesi anlamına geliyor."

Bakan Rice, seçim hakkının İran’da olduğunu söylerken; öneriler paketinin Tahran’a verilmiş bir ültimatom olmadığını da kaydetti: "Bu İran’a verilmiş bir ültimatom değil. Tahran’a sunulmuş bir seçenektir. Uluslararası toplumun İran’ın bu teklifi ciddi biçimde değerlendirmeye alıp-almayacağını bilmesi gerekiyor."

İran, nükleer programının enerji üretimini amaçladığı konusunda ısrar ediyor.

Türkiye İran'ı Öneriyi Değerlendirmeye Çağırdı

Türkiye ve Almanya, İran’ı nükleer programıyla ilgili son öneriyi ”soğukkanlı” bir şekilde değerlendirmeye çağırdı.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve Alman meslektaşı Frank Steinmeier bu çağrıyı bugün Ankara’da görüştükten sonra düzenledikleri basın toplantısında yaptı.

Gül, çözüm için yeni bir fırsat doğduğunu belirterek İran’dan olumlu tepki beklediğini söyledi.

Alman Bakan da İran’dan öneriyi titizlikle değerlendirmesini istedi ve vereceği yanıttan umutlu olduğunu bildirdi.

XS
SM
MD
LG