Erişilebilirlik

İran'a Şartlı Görüşme Önerisi


Dışişleri Bakanı Condoleeza Rice, İran nükleer çalışmalarını durdurursa, Amerika’nın, Avrupa ülkelerinin İran ile sürdürdüğü görüşmelere katılmaya hazır olduğunu açıkladı.

Condoleeza Rice, bugün Washington’da yaptığı açıklamada İran tutumunu değiştirmezse, Amerika’nın kuvvet kullanma dahil her seçeneği açık tutuğunu da belirtti.

Rice, Amerika’nın soruna diplomatik çözüm bulma kararlılığını tekrarladı. Ancak Bakan, İran’ın nükleer silah yapımında kullanılabilecek uranyum zenginleştirme ve yeniden işleme çalışmalarına son vermesi gerektiğini vurguladı. İran, nükleer programının sadece enerji üretmeye yönelik olduğunu savunuyor.

Dışişleri Bakanı Rice, dünyanın önde gelen ülkelerinin, İran’a nükleer çalışmalarını durdurması karşılığında verilecek teşvik paketinin ana unsurları üzerinde anlaştıklarını da söyledi. Ancak Amerikalı bakan, İran’a nükleer çalışmalarına devam ederse bundan “ağır zarar” göreceği uyarısında bulundu.

Rice, bu açıklamasının Amerikalı temsilciler tarafından İsviçre hükümeti aracılığıyla İran’a iletildiğini bildirdi.

Daha sonra Başkan Bush da Amerika’nın bugünkü açıklamasının, diplomatik çözüm konusunda liderliği üstlenme arzusunu yansıttığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesiyle Almanya pakete son şeklini vermek üzere yarın Viyana’da bir araya geliyor.

Amerika ile İran arasında, 1979 yılında diplomatik ilişkilerin kesilmesinden buyana doğrudan resmi görüşme yapılmadı.

XS
SM
MD
LG