Erişilebilirlik

'Hadisa Olayını Soruşturuyoruz'


Beyaz Saray, Irak'ın Hadisa kentinde geçen yıl en az 15 sivilin Amerikan askerleri tarafından öldürüldüğü iddialarının soruşturulduğunu açıkladı.

Beyaz Saray sözcüsü Tony Snow, soruşturma tamamlanınca olayın tüm ayrıntılarını kamuoyuna açıklama taahhüdünde bulundu ve hiçbir şeyin gizli tutulmayacağını söyledi.

Irak Başbakanı Nuri el Maliki de olayla ilgili olarak hükümetinin ayrı bir soruşturma açacağını bildirmişti.

Görgü tanıkları, geçen yıl 19 Kasım'da, bir arkadaşlarının ölümüne kızan askerlerin aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 24 kişiyi öldürdüğünü iddia ediyor.

Amerikan "Time" dergisi olayı bu yılın başlarında haber olarak yayınlamıştı. Bu haber üzerine olayın soruşturulması için çağrılar yapıldı ve gizli tutulduğu yolunda suçlamalar ileri sürüldü.

ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Partili üyelerinden ve kendisi de eski bir deniz piyade subayı olan, Irak savaşını şiddetle eleştiren John Murtha, olayda 24 sivilin öldürüldüğünü söyledi. Murtha, Amerikan deniz piyade askerlerinin, Hadisa yakınında bir Amerikan askeri konvoyunun uğradığı saldırıda bir silah arkadaşlarının ölümü üzerine, çevredeki evlere ve bir taksiye girerek, aralarında çocukların da bulunduğu sivillere ateş açmış olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG