Erişilebilirlik

30 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


New York Times, Türkiye’de Danıştay baskını sonrasındaki gelişmeleri değerlendiriyor. Danıştay baskının arkasındaki gerçeklerin ortaya çıkmasının zaman alacağını kaydeden gazete, Türkiye’nin asıl meselesinin askeri yönetim ve darbe dönemlerine dönülüp dönülmeyeceği olduğunu yazıyor.

"Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, muhafazakar bir Müslüman olmakla birlikte, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerinin önünü açan reformları da gerçekleştirdi. Erdoğan, reform sürecinde Türkiye’deki sorunların çözümünün demokrasiden geçtiğini vurguladı. Erdoğan bu görüşünde haklıydı ve şimdi bu düşünceyi yeniden güçlü bir şekilde vurgulamasının zamanıdır. Washington, Türk generallerle uzun bir geçmişe dayanan ilişkisine dayanarak, askeri müdahalelere sıfır tolerans göstereceğini belirtebilir ve böylece Türk demokrasisini destekleyebilir. Türkiye, İran, Irak ve Suriye’ye komşu, İsrail’le müttefik bir NATO üyesi ve Avrupa Birliği’ne üye olmaya çalışan bir ülke. Dünya, böyle bir ülkenin daha az demokratik olmasına tahammül edemez."

Los Angeles Times yazarlarından Tracy Wilkinson Türkiye’de yeniden ayrılıkçı terör ve askeri baskı dönemine doğru gidildiğini iddia ediyor ve Demokratik Toplum Partili Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan’ın görüşlerini aktarıyor. Kalkan’ın PKK’yı eleştirmekten kaçındığını belirten Wilkinson, Partinin çözüm olarak gündeme getirdiği önerilerin de Türk hükümetince kabul edilemez nitelikte olduğunu ifade ediyor.

"Kalkan, bir ilerleme sağlandığını söylüyor ancak hükümetin Kürtlerin ek taleplerine cevap vermemesi durumunda, daha fazla kan akacağı, bağımsızlık yönündeki propagandanın artacağı ve PKK’ya yeni katılımlar olacağı uyarısında bulunuyor. “Kürtlerin büyük bir kısmının yüzü AB’ye ve Türkiye’ye dönük ama mevcut durum devam ederse yüzlerini Kuzey Irak’a dönmeye başlayacaklar, ayrılmak ve Kuzey Irak’taki Kürtlerle birleşmek isteyecekler” diye konuşuyor."

USA Today, Irak’ın Haditha kentinde 16 sivilin Amerikan askerleri tarafından öldürüldüğü iddiasının dikkatle soruşturulmasını istiyor. Temiz bir savaş olmadığını vurgulayan gazete, birkaç askerin onursuz davranışından dolayı, tüm askerlerin lekelenmesine izin verilmemesini istiyor.

Askeri yetkililerin kapsamlı bir soruşturma istememesi normaldir. Ebu Gureyp Cezaevindeki skandal Irak savaşına zaten yeterince darbe vurdu. Iraklı isyancılar, masum sivilleri düzenli bir biçimde taammüden öldürmeye devam ediyor. Ama Amerika asla bu seviyeye düşmemelidir. Böylesine korkunç bir olayın doğru bir biçimde soruşturulması ve cezalandırılması, bir ülkenin ahlaki gücünün göstergesidir."

Christian Science Monitor Endonezya’da Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono’nun bürosunu deprem bölgesine taşıyarak yardım çalışmalarını bizzat idare etmesini takdir edilecek bir tavır olarak niteliyor. Yudhoyono’nun kuş gribi, Müslüman teröristler ve ayrılıkçı Açe militanları konusunda da sorumlu bir politika izlediğini kaydeden gazete, bütün bunların demokrasi açısından önemli açılımlar olduğunu vurguluyor.

"Böylesine büyük ve siyasi açıdan hassas bir ülkeyi yönetmek için Yudhoyono’nun sunami sonrasında gösterdiği türden bir alçakgönüllülük gerekiyor. Endonezya’da doğal felaketler kadar toplumsal huzursuzluk potansiyeli de çok yüksek. Bu sorunlar ancak demokrasi sayesinde daha sancısız bir biçimde aşılabilir."

XS
SM
MD
LG