Erişilebilirlik

Kongre Heyeti Ankara'da Temaslarda Bulundu


Ankara bugün Amerika Temsilciler Meclisi’nden beş kişilik bir heyeti ağırladı. Cumhuriyetçi partiden Roy Blunt, Sam Graves, Rodney Frelinghuysen ve Demokrat partiden Steny Hoyer ve James Clyburn önce Başbakan Erdoğan daha sonra da Dışişleri Bakanı Gül’le görüştü.

Heyetin, Amerika’nın Ankara Büyükelçisi Ross Wilson’ın da katıldığı Başbakan Erdoğan’la görüşmesi yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Görüşmenin ardından partilerinin önde gelen isimlerinden kongre üyeleri Blunt ve Hoyer basına açıklamada bulundu. Amerikan Kongresi üyeleri, Türkiye'nin, Ermeni soykırımı iddialarının tarihçilerden oluşacak ortak bir komisyonca araştırılması önerisine destek verdi.

Demokrat parti üyesi Hoyer açıklamasında, Ermeni soykırımı iddialarının 25 yıldır Kongre'de sık sık gündeme geldiğini söyledi ve konunun bir an önce çözülmesi ve gündemden düşmesini istediklerini ifade etti. Blunt da, Hoyer'in açıklamasına, ''Erdoğan'ın, meselenin tarihçiler ve arkeologlardan oluşacak bir komisyonca araştırılması fikrini destekliyoruz,'' sözleriyle katıldı.

Amerikan Kongresi heyetinin Başbakan Erdoğan’la yaptığı görüşmede gündeme gelen bir diğer konuda, İsrail-Filistin sorunu oldu. Steny Hoyer, Erdoğan'ın, Dışişleri Bakanı Gül'ün Hamas heyetine, ''terörizmden vazgeçilmesi ve soruna iki devletli çözüm'' yönünde verdiği mesajları memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti. Hamas'ın terörü desteklemesi ve İsrail'in yok edilmesine yönelik açıklamalarının kendilerini endişelendirdiğini kaydeden Hoyer, Hamas terörizmden vazgeçinceye kadar meşru bir muhatap olarak kabul edilmeyeceklerini söyledi.

İran konusunun da ele alındığı görüşmede kongre üyeleri, Erdoğan'a İran'ın nükleer programıyla ilgili sorunun diplomatik yoldan çözülmesine ilişkin kararlılıklarını ilettiklerini ve Erdoğan ve hükümetinin bu konuyla ilgilenmeleri umudunu dile getirdiklerini söylediler.

Başbakan Erdoğan’ın ardından Dışişleri Bakanlığında, Abdullah Gül’le görüşen, Amerika Temsilciler Meclisi heyeti, bu görüşmenin ardından Ankara’dan ayrıldı.
XS
SM
MD
LG