Erişilebilirlik

Tayyip Erdoğan Berlin'de


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan resmi bir ziyaret için Almanya’ya gitti. Berlin dünden itibaren bir yandan Başbakan Erdoğan’ı diğer yandan da Türk iş dünyasının önde gelen temsilcilerini ağırlıyor.

Başbakan Erdoğan Angela Merkel'in geçen Kasım ayında başbakan olmasından sonra ilk kez Almanya'ya resmi ziyarette bulunuyor. Bugün öğleden sonra başkente gelen Erdoğan ziyareti çerçevesinde yarın Angela Merkel ile görüşecek. Görüşmede güncel konularla uluslararası gelişmelerin ele alınacağını belirten Alman Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Erdoğan ile Merkel'in görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenleyeceklerini, ardından da ''2. Alman-Türk Ekonomi Kongresi''nin açılışına katılacaklarını haber veriyorlar.

Başbakan Erdoğan, Berlin gezisinin bugünkü ilk gününde Berlinli Türklerle bir araya geldi, yaklaşık 800 kişilik bir salonda vatandaşlara seslenen Erdoğan, Almanya’da yaşıyan Türklerin kendi benliklerini ve kültürel zenginliklerini korumalarını, ama aynı zamanda içinde yaşadıkları topluma da uyum göstermeleri gerektiğini belirtti. Başbakan daha sonra da Almanya’daki Türk lobisinin, çatı örgütlerinin ve derneklerin temsicileri ile bir toplantı gerçekleştirdi. Erdoğan yarın da Merkel’le buluşması öncesinde bir dizi görüşme yapacak. İki başbakanın zirvesinde ise ağırlıklı olarak Türkiye – AB ilişkilerinin ele alınması bekleniyor.

Merkel geçen sene seçim kampanyasında, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik girişimine karşı çıkarak, tam üyelik yerine "imtiyazlı ortaklık" önermişti. Öte yandan Merkel’in sonbahar için beklenen Türkiye ziyaretinin tarihinin de bu zirvede somutlaştırılması bekleniyor. Erdoğan ve Merkel ikili görüşmelerinin ardından ''2. Alman-Türk Ekonomi Kongresi''nin açılış töreninde konuşacaklar. Ekonomi, siyaset ve sosyal çevrelerden yaklaşık 1000 Alman ve Türk katılımcının beklendiği ve ilki geçen yıl Mayıs ayında İstanbul’da gerçekleşen kongre, Almanya’da faaliyet gösteren Alman-Türk Ticaret Odası TD-IHK’nın bir girişimi. Kongre kapsamında iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin yoğunlaştırılması ve yatırımcıların bilgilendirilmesi hedefleniyor. Almanya Türkiye’nin dış ticaretinde ilk sırada yeralan ülke olmasına karşın, Türkiye Almanya’nın ithalatında halen 20. , ihracatında ise 17. sırada bulunmakta. TD-IHK İkinci Başkanı Nihat Sorgeç iki gün sürecek kongrenin amacına ulaşacağını söylüyor.

Bu arada kongreye Türkiye’den Vuslat Doğan Sabancı, Ümit Boyner, Yağız Eyüboğlu, Turgay Ciner, Süleyman Orakcıoğlu, Başaran Ulusoy gibi Türk işdünyasının önde gelen isimlerinin katılması dikkati çekiyor. Sorgeç, işvenlerin kongreyi yatırım olanaklarının yanısıra bir eleman pazarı olarak algıladıklarını ve Avrupa’da yetişen genç ve kalifiye elemanların kongre kapsamında kendilerini tanıtma olanakları bulacaklarını belirtiyor.

Öte yandan kongreden bağımsız gerçekleşen bir diğer etkinlik ise Cumartesi günü düzenlenecek olan Berlin Türk Günü Yürüyüşü. Söz konusu etkinlik Almanya’nın en önemli tarihi mekanlarından biri ve Berlin’in simgesi olan Brandenburger Tor Kapısı önündeki alanda gerçekleşecek ve tüm güne yayılacak farklı etkinliklerin yapılacağı bir şenlik havasında kutlanacak. Türk Günü organizatörleri şenliğe Türkiye’den çeşitli sanatçıların yanısıra şu sıralar Almanya’da kamp yapan Milli Futbol Takımı’nın da katılacağını bildiriyorlar.

XS
SM
MD
LG