Erişilebilirlik

Rice: İran Konusunda Uzlaşma Yok


Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesinin temsilcileri Londra’da İran’ın nükleer programını görüştü.

Yetkililer, nükleer programını terk etmesi için İran’a sunulacak teşvikler konusunda ilerleme sağlandığını açıkladı. Ancak Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, görüşmelerin bir uzlaşmaya varılamadan tamamlandığını ve bakanlar seviyesinde daha fazla toplantıya ihtiyaç olduğunu söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı görüşmelerin yapıcı ve yararlı olduğunu bildirdi ve tarafların konu üzerinde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti. Uranyum zenginleştirme çalışmalarına son vermesi karşılığında, İran’a ticari ve teknolojik teşvikler önerilmesi planlanıyor.

Haberlere göre, nükleer enerji üretmesi için İran’a, hafif su reaktörü yapımında yardım öneriliyor. Ancak, İran öneriyi reddetmiş ve uranyum zenginleştirme çalışmalarından vazgeçmeyeceğini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejat, dün Hürremşah’ta yaptığı konuşmada İran’ın nükleer enerji teknolojisine sahip olma hakkı olduğunu tekrarladı. BM Genel sekreteri Kofi Annan, İran’ı nükleer çalışmalarıyla ilgili kuşkuları dağıtacak adımlar atmaya çağırırken, Washington Post gazetesi adı açıklanmayan kaynaklara dayanarak, Tahran’ın Amerika ile doğrudan görüşme istediğini bildirdi.

Bush Yönetimi ise İran ile nükleer konuda doğrudan görüşme yapmayı reddediyor.

XS
SM
MD
LG