Erişilebilirlik

ABD'nin Çin Kaygısı


Amerika Savunma Bakanlığı Çin’in giderek artan askeri gücünün hem Amerika hem de komşusu Tayvan için ciddi bir tehdit oluşturduğunu açıkladı. Bakanlığın Kongre’ye sunduğu yıllık raporda Çin’den askeri harcamaları konusunda daha şeffaf olması da isteniyor.

Savunma Bakanlığı’nın Kongre’ye sunmakla yükümlü olduğu yıllk raporda, geçen yıllarda olduğu gibi, Çin’in askeri harcamalarının hızla arttığına dikkat çekiliyor. Raporda, Pekin hükümetinden savunma harcamalarına şeffaflık getirmesi, askeri programları hakkında bilgi vermesi ve askeri bütçesini her yıl neden arttırdığını izah etmesi isteniyor.

Pekin hükümeti şimdiye kadar olduğu gibi bu yıl da rapora sert tepki gösterdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Liu Şianşao suçlamaları reddetti, ülkesinin saklanacak hiçbir şeyi olmadığını söyledi. Sözcü, ülkesinin askeri harcamalarının gizli tutulduğu yolundaki suçlamaların haksız olduğunu, Çin’in ulusal savunma bütçesinin tüm ayrıntılarıyla açıkladığını ileri sürdü.

Pekin hükümeti bu yılki savunma bütçesinin 35 milyar Dolar olarak açıklamıştı. Bu rakam geçen yılki bütçeye kıyasla yüzde 15’lik bir artışı yansıtıyor. Aralarında Amerikalıların da bulunduğu yabancı uzmanlara göre ise Çin’in gerçek askeri bütçesi bunun en az üç misli.

Amerikalı askeri yetkililer, Çin’in askeri harcamalarındaki artışın sadece miktarı değil hızı ve boyutuna da şaşırdıklarını söylüyor. Askeri yetkililere göre, Çin hükümeti en modern silah sistemlerine sahip olmaya çalışıyor, yeni savaş uçakları ve savaş gemileriyle askeri gücünü; Tayvan ve diğer komşu ülkelerin dışına daha geniş bir alana uzatmaya çalışıyor.

Demokratik Tayvan yıllardır Çin için en önemli hedef. Çinli yetkililer Tayvan’ın ayrı devlet statüsünü tanımıyor, adanın Çin’in bir parçası olduğunu ve bağımsızlık ilan ederse zorla işgal edeceklerini söylüyor. Amerika’ya göre, Çin'in, Tayvan’a ulaşacak menzildeki füzelerinin sayısında da artış gözlendi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü ise Çin ordusunun ulusal savunma için modernleştirildiğini ancak bunda Tayvan’la birleşme konusunun da etkisi olduğunu söyledi. Sözcü, Çin’in egemenlik ve toprak bütünlüğünü koruması ve ulusal birleşmeye hazır olması gerektiğini belirtti ve bu açıdan bakılırsa modernleşme çabalarının gayet normal olduğunu savundu.

Çin şimdiye kadar silah sistemlerini çoğunu dışardan alıyordu. Pekin hükümeti, yeni oluşturduğu askeri teknoloji programıyla gelecek 15 yıl içinde silah konusunda dışa bağımlılıktan kurtulmayı amaçlıyor.

XS
SM
MD
LG