Erişilebilirlik

Ankara'dan Atina'ya 'Bayrak' Notası


Atina’da, aralarında Pontus dernekleri, siyasi parti ve hükümet temsilcilerinin de bulunduğu göstericiler parlamento binasının önündeki meçhul asker anıtına çelenk bıraktıktan sonra, Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği’nin önünde Türk bayrağını ateşe verdi. Bu olayın ardından Ankara tepkisini Atina’ya bir protesto notası göndererek gösterdi.

Protesto notası Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği aracılığıyla Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’na iletildi. Notada Türkiye’nin olaya ilişkin hassasiyetine yer verildi. Türkiye bu ay başında, Yunanistan'ın Selanik kentinde sözde ''Rum Pontus soykırımı'' anısına anıt dikilmesine de tepki göstermişti. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bu olayın, Türkiye ile Yunanistan arasında dostane ilerleyen ilişkilere gölge düşürdüğünü söylemişti.

Bu arada, İran tüm uyarılara rağmen nükleer faaliyetlerini sürdürürken, Türkiye, yarından itibaren iki gün boyunca, Amerika ve Fransa ile birlikte, kitle imha silahlarına karşı "Anadolu Güneşi 2006" isimli bir tatbikata ev sahipliği yapacak. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, tatbikatın hiçbir ülkeyi hedef almadığı ve geçen yıl kararlaştırıldığı belirtildi. Ancak tatbikat, batı ile İran’la yaşanan nükleer gerginlik dönemine denk gelmesi nedeniyle ayrı bir öneme sahip. 24-26 Mayıs tarihlerinde "Kitle İmha Silahlarının Yayılmasına Karşı Güvenlik İnisiyatifi (Proliferation Security Initiative - PSI)" çerçevesinde düzenlenecek tatbikat, iki aşamadan oluşuyor.

Katılımcılar, tatbikatın masa başı bölümüne, Ankara’daki büyükelçilikleri veya başkentlerinden bilgisayar ortamında katılacaklar. Antalya’da yapılacak uygulamalı bölümde ise Amerika, Fransa ve Portekiz katılımcı, 31 ülke de gözlemci olarak katılacak. Tatbikatın çalışmalarının, Başbakanlığın koordinasyonunda, yaklaşık 20 devlet kurumu tarafından yürütüldüğü bildirildi.

"Kitle İmha Silahlarının Yayılmasına Karşı Güvenlik İnisiyatifi” 2003 yılında, kitle imha silahlarının yayılmasını önleme konusunda mevcut uluslararası anlaşmalarda, kontrol rejimlerinde ve ulusal ihracat kontrol sistemlerinde görülen açıkları kapatmak düşüncesiyle oluşturuldu. Türkiye de, Aralık 2003 tarihinde söz konusu girişime destek verdiğini açıkladı.


XS
SM
MD
LG