Erişilebilirlik

Güneydoğulu Başkanlardan Destek Arayışı


Doğu Anadolu bölgesindeki Batman - Diyarbakır yöresinin tarihi zenginliği olarak tanımlanan Hasankeyf ve Ilısu baraj çalışması, tarihi kıyım olacak gerekçesiyle bir süre durdurulmuştu. Ancak bu çalışmanın yeniden hız kazanacağına dair endişeler belirdi. Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan ve Diyarbakır Bağlar Belediye başkanı Yurdusev Özkökmenler İsviçre, Avusturya ve Almanya’ya projeye karşı tavırlarını tanıtmak üzere bir gezi düzenledi. Gezinin son durağı ise Berlin’di.


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan´ın ’12 bin yıllık tarih, yapılması planlanan Ilısu barajıyla sular altında kalacak. Bu tarih yok edilememeli. Hasankeyf kurtarılmalıdır’ şeklindeki açıklamalarıyla Türk kamuoyunun gündemine gelen, ardından 2004 yılında dondurulan baraj projesi, Avusturya, Almanya ve İsviçre firmalarının oluşturduğu konsorsuyumun girişimiyle yeniden canlılık kazanmış durumda. Almanya’dan ve İsviçre’den 100er, Avusturya’dan da 200 milyon euronun akması ile planlanan baraj, toplam 1.2 milyar euroya mal olacak. Baraja karşı kamuoyu oluşturmak ve özellikle de konsorsuyum üyesi firmaların etkinliklerini tanıtmak için üç ülkeyi gezen heyet üyeleri, buralarda çevre örgütleri, hükümet dışı kuruluşlar ve medya temsilcileri ile yoğun temaslarda bulundular. Bölge halkının bu baraja karşı, ama onun ötesinde benzersiz tarihi zenginliklerin sular altında kalma tehlikesinin gündemde olduğunu belirten Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan, Avrupa kamuoyunu bilgilendirmek için bu tarzda bir gezi tertiplediklerini anlatıyor.

Kalkan’ a göre, bu proje iddia edildiği gibi bölge halkının kalkınmasına yaramıyacak. Kalkan başta Diyarbakır, Hasankeyf ve Van olmak üzere bölgenin dünya turizmine açılması, bölgenin ekonomik alanda kalkınması için eğitimin ön plan çıkarılması, hayvancılığın geliştirilme çalışmasına ağırlık verilmesi gerektiğini söylüyor. Bunların yerine baraj projesine ağırlık verilmesi halinde kırsal kesimden göçün ve kentlerin sorunlarının artacağına parmak basıyor.

Öte yandan Diyarbakır Bağlar Belediye başkanı Yurdusev Özsökmenler Ilısu baraj projesini ‘bir tarih katliamı ve insanlık suçu’ olarak tanımlıyor. Ilısu barajı ve Hasankeyf projesine destek olmak isteyenlerin, bölgedeki toprak ağaları olduğunu öne süren Özsökmenler, uluslararası konsorsuyumun şimdi bu çevrelerle birlikte hareket ettiğini savunuyor.

Özsökmenler üç ülkedeki girişimlerinin ve karşı kamuoyu yaratma çabalarının başarılı olduğu görüşünde. Ancak barajın yapılmasını engellemek için daha uzun bir mücadele vermeleri gerekeceğinin de altını çiziyor.

XS
SM
MD
LG