Erişilebilirlik

Guantanamo: Tutuklular Gardiyanlarla Çatıştı


Guantanamo Üssü’ndeki tutuklular gardiyanlarla çatıştı.

Tutukluların, intihar etmeye çalışan bir terör zanlısını durdurmak istedikleri gerekçesiyle gardiyanlara, hapishanedeki eşyaları kullanarak saldırdıkları bildirildi.

Askeri sözcü, gardiyanların intihar eylemini önlemeyi başardığını ve kendilerine saldıran tutukluları üssün daha güvenlikli bölümüne aktardıklarını söyledi.

Saldırıların olduğu gün üç tutuklu daha aşırı dozda ilaç alarak intihar etmeye çalıştı. Ancak Sözcü, bu üç kişinin de kurtarıldığını bildirdi.

2002 yılından bu yana Guantanamo’daki tutuklulardan 27’si intihara teşebbüs etti. Bu tutuklulardan birinin toplam 12 kere intihar etmeye çalıştığı kaydedildi. Üsde halen 480 kişi tutuluyor.

Öte yandan serbest bırakılan 15 Suudi tutuklu asıllı ülkelerine geri gönderildi. 120 tutuklunun daha ülkelerine geri gönderilebileceği de kaydedildi. Şu ana kadar serbest bırakılan tutukluların sayısı 300 olarak açıklandı.

Guantanamo'yu Kapatın

Birleşmiş Milletler İşkenceyle Mücadele Komisyonu, Amerika’nın Guantanamo Üssü’ndeki tutukevini kapatması gerektiğini açıkladı.

Komisyon, Amerika’nın bunu yapmakla işkenceyle mücadele çabalarına katkı sağlayacağını bildirdi.

Bağımsız uzmanlardan oluşan 10 kişilik komisyonun hazırladığı raporda, “Amerika, ülke dışında, terör zanlılarını tuttuğu gizli tutuk evlerini de kapatmalıdır” ifadesine yer verildi.

Cenevre’de açıklanan komisyon raporunda ayrıca Irak ve Afganistan’daki hapishanelerde askeri ve sivil yetkililerce tutuklulara işkence yapıldığı iddialarının kaygı yarattığı kaydedildi. Birleşmiş Milletler İşkenceyle Mücadele Komisyonu, Amerika’nın iddiaları zamanında ve derinlemesine incelemesini, sorumluları adalet önüne çıkartmasını da istedi.

Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, rapor üzerine yaptığı açıklamada, Başkan Bush’un Guantanamo Üssü’nü kapatmak istediğini daha önce dile getirdiğini hatırlattı. Sözcü, Başkan’ın bunu yapmak için Anayasa Mahkemesi’nin kararını beklediğini kaydetti. Mahkeme, üsteki tutukluların askeri mahkemelerde yargılanıp-yargılanamayacağı konusunu görüşüyor.

XS
SM
MD
LG