Erişilebilirlik

Amerika Danıştay'a Saldırıyı Kınadı


Danıştay’da girişilen saldırı ve yankıları, Amerikan basınında haberlere konu olurken, Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü saldırıyı kınadıklarını söyledi.

Sözcü Sean McCormack olayı bir “trajedi” olarak niteledi ve Amerika’nın bu tür saldırıları her zaman kınadığını söyledi. Sözcü, saldırıyı üzüntüyle karşıladıklarını, ölen Danıştay üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’in ailesine ve bütün Türk halkına başsağlığı dilediklerini belirtti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, saldırıda yaralanan diğer üyelerin iyileşmesini dilediklerini de söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Türkiye’nin daha önce de radikal grupların şiddet eylemlerine hedef olduğunu hatırlattılar. Yetkililer, Türk yargı sistemine yönelik bir saldırının ise, Türkiye’de hukukun üstünlüğü ilkesini hedef aldığını belirttiler.

Cinayeti işleyen avukat Alparslan Arslan’ın türban konusunda aldıkları karar nedeniyle Danıştay üyelerini cezalandırmak istediği bildiriliyor.

Geçen ay Ankara’yı ziyaret eden Amerika Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’le yaptığı görüşmeden sonra, “Türkiye’nin, İslam ve demokrasi arasında bir çatışmanın sözkonusu olmadığını gösteren iyi bir örnek olduğunu” söylemişti.

Rice, demokrasi ve özgürlük değerlerinin Türkiye’de sağlam kökleri olduğunu belirtmiş, Türk halkının, siyasi özgürlüklerini kullanırken, inançlarının gereklerini de serbestçe yerine getirebildiğini vurgulamıştı.



XS
SM
MD
LG