Erişilebilirlik

'Tasarının Hemen Çıkacağını Sanmıyorum'


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan, BM Güvenlik Konseyinden İran’ı kınayan bir karar tasarısının hemen çıkacağını sanmadığını söyledi. Tokyo’da konuşan Annan, mevcut diplomatik çabaların, anlaşmazlığa çözüm getireceğinden emin olduğunu belirtirken İran’ın uluslar arası toplulukla yüzyüze görüşmesi gerektiğini vurguladı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Avrupa ülkelerinin Tahran’a, nükleer programından vazgeçmesi karşılığında, gelişmiş reaktör verilmesi önerisini, daha resmen açıklanmadan, reddetmişti.

Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın temsilcileri, gelecek hafta Londra’da bir araya gelerek, İran konusunu görüşmeye devam edecek.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan İran ve Kuzey Kore’yle görüşmelerde ilerleme sağlanamamasına sıkıldığını söyledi. Resmi bir ziyaret için Japonya’da bulunan Annan, iki ülkeyle anlaşmazlığı kriz olarak niteledi ve en kısa zamanda çözülmesi gerektiğini vurguladı. Genel Sekreter, Tokyo Üniversitesinde yaptığı konuşmada, Kuzey Kore ve İran’ın nükleer programlarının tüm dünyada kaygı yarattığını belirtti ve iki ülkeye görüşme masasına dönmeleri çağrısında bulundu:

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri konuşmasında durumun çok ciddi olduğunu söyledi ve krize çözüm bulmak çabalarının artırılması gerektiğini savundu.

Fransa, Almanya ve İngiltere, uranyum zenginleştirmeden vazgeçmesi karşılığında hafif su reaktörü önermişti. Uzmanlara göre bu tip reaktörleri nükleer silah yapımında kullanmak çok zor. İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinecad, dün, öneriyi kabul etmeyeceklerini açıklamış ve Avrupalı ülkelerin kendilerine dört yaşında çocuk muamelesi yaptığını söylemişti. Ahmedinecad, henüz planlama aşamasındaki önerileri "altına karşılık fındık, fıstık ve çikolata vermek" olarak nitelemiş ve “İran dört yaşında bir çocuk değildir” demişti.

Genel sekreter Annan, Tahran hükümetinin son önerileri de reddetmesine rağmen, Güvenlik Konseyi’den İran’ı kınayan bir karar çıkmasının kaçınılmaz olmadığını söyledi.

Annan, Güvenlik Konseyi’nin ne bu hafta ne de gelecek hafta bir karar alacağını sanmadığını; uluslararası müzakerelerin sürdüğünü ve herkesin durumun ciddiyeti ve hassaslığının bilincinde olduğunu söyledi.

Bu arada İngiltere, Fransa ve Almanya’nın Londra'da Rusya, Çin ve ABD ile yapması planlanan toplantının ertelendiği öğrenildi. İngiliz yetkililer, gündemdeki önerilerin daha dikkatle incelenmesi için zamana ihtiyaç olduğunu söylediler. İran, gizlice atom bombası yapmaya çalıştığı iddialarını reddediyor; nükleer programının elektrik enerjisi üretmeyi amaçladığını dolayısıyla yakıt olarak kullanmak üzere uranyum zenginleştirmeye hakkı olduğunu savunuyor.

İran’la birlikte Kuzey Kore’nin nükleer silah programı da, başta komşuları olmak üzere tüm dünyayı endişelendiriyor. Amerika, Japonya, Rusya, Çin ve Güney Kore yıllardır bu ülkeyi nükleer silah programından vazgeçirmeye çalışıyor. Ancak Çin’in başkenti Pekin’de yapılan altılı görüşmelerden şimdiye kadar sonuç alınamadı. İran’a olduğu gibi Kuzey Kore’ye de yeni hafif su reaktörleri önerilmiş, ayrıca saldırıya hedef olacağı kaygılarını gidermek için güvenlik teminatı verilmişti.

XS
SM
MD
LG