Erişilebilirlik

Danıştay'da Silahlı Saldırı: Bir Ölü


Danıştay 2. Dairesi'nde bu sabah düzenlenen silahlı saldırıda bir yargıç hayatını kaybederken, diğer dört üye yaralandı. Türkiye saatiyle 9:45 sularında isminin Alparslan Aslan olduğu belirtilen saldırgan, 2. Daire başkanı ve üyeleri toplantı halindeyken salona girerek, “Allah’ın askeriyiz, elçisiyiz” diye bağırarak, rastgele ateş açtı.

Saldırı sonucu, Danıştay İkinci Daire Başkanı Mustafa Birden’in de aralarında bulunduğu beş Danıştay üyesi yaralandı. Hacettepe Üniversitesi Hastanesine kaldırılan yaralılardan hakim Mustafa Yücel Özbilgin’in yapılan müdahaleye rağmen hayatını kaybettiği bildirildi. Özbilgin başından yara almış ve durumunun ağır olduğu bildirilmişti.

Yaralıların durumuyla ilgili açıklama yapan Hacettepe Üniversitesi Hastanesi koordinatörü, Prof. Dr. Uğur Erdener, Birden ve Özbilgin’in ameliyata alındıklarını yaralanan diğer üyeler, Ayfer Özdemir, Ayla Gönenç ve Ahmet Çobanoğlu’nun hayati tehlikelerinin bulunmadığını ve durumlarının iyi olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı adının Alparslan Aslan olduğu belirtilen saldırganın İstanbul Baro'suna kayıtlı bir avukat olduğunu bildiriyor. Saldırının ardından Danıştay’ın arka kapısından kaçmaya çalışırken, güvenlik görevlileri tarafından etkisiz hale getirilerek yakalanan Alparslan Aslan’ın sorgusu Terörle Mücadele Şubesinde sürüyor.

Anadolu Ajansı, Aslan’ın ilk ifadesinde bu saldırıyı dün yapmayı planladığı ancak dün Danıştay’da İkinci Daire Başkanı Mustafa Birden’le görüşme isteğini güvenlik görevlilerinin engellemesi üzerine bu saldırıyı gerçekleştiremediğini söylediğini bildirdi. Saldırının nedeni ve detaylarının saldırganın sorgulanmasının tamamlanmasının ardından netleşmesi bekleniyor.

Danıştay 2. Dairesi aldığı yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarıyla önemli bir daire. YÖK, kamu alanı, türban ve laiklik konusunda aldığı önemli kararlarla, Danıştay 2. Dairesi sık sık basın yayın organlarında da adından söz ettiren bir kurum. 2. Daire son zamanlarda aldığı bir kararla, okula geliş gidişlerinde türban takan bir öğretmenin, anaokuluna müdür olmasını sakıncalı bulmuştu.

Vakit gazetesi 13 şubat 2006 tarihli sayısında, 'İşte O Üyeler' başlıklı haberin altında başörtülü öğretmene anaokulu müdürlüğü yolunu kapatan kararı veren Danıştay 2. Dairesi Başkanı ve dört üyenin fotoğraflarını yayımlamıştı. Bağcılar Basın Savcılığı, “üyeleri hedef gösterdiği” gerekçesiyle gazete hakkında Terörle Mücadele Yasası'nın 6'ncı maddesi uyarınca soruşturma başlatmıştı.

Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu ise geçen hafta yaptığı konuşmada, Danıştay üyelerinin hedef gösterildikleri uyarısı yapmıştı.

Saldırının ardından Danıştay’a giden Adalet Bakanı Cemil Çiçek ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, olayı nefretle kınadıklarını ve saldırıyla ilgili çok yönlü başlatılan soruşturmanın sürdüğünü söylediler. Cumhurbaşkanı Sezer de yaptığı yazılı açıklamayla, olayı kınadı ve saldırının Cumhuriyet tarihine kara bir leke olarak geçeceğini ifade etti.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Deniz Baykal olayın ardından Danıştay’a gitti. Danıştay çıkışı açıklama yapan Baykal, bu saldırının hedefinin yaralanan yargıçlar olmadığını hedefte Danıştay ve anayasa olduğunu söyledi. “Türkiye’nin nereye sürüklenmekte olduğunu görmeyenlere bu olaylar umarım bir uyarı olur” diyen ana muhalefet lideri, Türkiye’nin çok tehlike bir yere sürüklendiğini ifade etti. Baykal ayrıca, “Siyasete kan bulaşmıştır” diye konuştu.
XS
SM
MD
LG