Erişilebilirlik

Pentagon'a 'Çarpma Anı' Yayınlandı


11 Eylül 2001 tarihinde kaçırılan yolcu uçaklarından birinin Amerika Savunma Bakanlığı binasına çarpma anını kaydeden video görüntüler ilk kez yayınlandı.

New York'taki Dünya Ticaret Merkezi gökdelenlerine düzenlenen saldırının hemen ardından Amerikan Havayolları'na ait bir yolcu uçağı, teröristlerin kontrolü ele geçirmesinden kısa bir süre sonra başkent Washington'daki Pentagon binasına çarptırılmış, olayda uçağın içindeki yolcular da dahil toplam 189 kişi hayatını kaybetmişti.

Pentagon binası dışındaki bir güvenlik kamerası tarafından kaydedilen görüntülerin daha önce yayınlanmasına, Savunma Bakanlığı yetkilileri karşı çıkmıştı. Yetkililer, görüntülerin saldırılarla ilgili açılacak davalarda kanıt olarak kullanılmasını gerekçe göstermişti. Görüntüler son olarak, kısa bir süre önce ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Zekeriya Musavi'nin duruşmasında kullanılmıştı.

Pentagon yetkilileri, "Judicial Watch" adlı bir sivil toplum örgütünün, anayasanın sağladığı bilgi edinme özgürlüğü çerçevesinde yaptığı talep doğrultusunda, video görüntüleri kamuoyuna göstermek zorunda kaldı.

Kare kare yayınlanan görüntülerde, çarpma anının hemen öncesinde yolcu uçağının tespitinin oldukça zor olduğu belirtiliyor. Ancak olayın üzerinden bu kadar zaman geçmiş olmasına rağmen görüntülerin yayınlanmamış olması, Pentagon'a düzenlenen saldırı hakkında komplo teorilerinin türemesine yol açmıştı.

XS
SM
MD
LG