Erişilebilirlik

Baklava Kimin Tatlısı?


Kıbrıs Rum Kesimi’nde düzenlenen Avrupa günü etkinliklerinde baklavanın, Rumların milli tatlısı olarak tanıtılması, Türkiye’deki baklava üreticilerinin yoğun tepkisine yolaçtı.

Avrupa Komisyonu Türkiye Temsilcisi Hansjörg Kretschmer bu sorunun çözümü konusunda Avrupa Adalet Divanı’nı adres gösterdi.

İsmet Zeki Eyüboğlu'nun hazırladığı 'Türk Dilinin Etimoloji Sözlüğü'nde baklava, kökeni Arapça bir sözcük olarak tanıtılıyor ve "bakla biçiminde kesilip pişirilen" anlamına gelen bir hamur tatlısı olarak tanımlanıyor. Baklava bugün, Ortadoğu'dan Balkanlar'a kadar uzanan ulusların benimsediği bir tatlı ve değişik biçimlerde hazırlanıyor.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım ise, Rumların “baklavayı millileştirme” tavrını doğru bulmadığını ve önümüzdeki yıllarda baklava üreticileri arasında uluslararası bir yarışma düzenleyeceklerini söyledi.

BAKTAD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım, Alparslan Esmer’in sorularını yanıtladı. Söyleşiye yukarıdaki Real Audio bağlantısından ulaşabilirsiniz.

XS
SM
MD
LG