Erişilebilirlik

Bush'tan Göçmenlik Reformu Konuşması


Başkan Bush göçmenlik yasasında reform konusunda dün akşam tüm ulusa hitap eden bir konuşma yaptı. Bush Meksika ile Amerika arasındaki sınıra 6 bin kişilik Ulusal Muhafız kuvveti gönderileceğini açıkladı.

Başkan Amerika’nın çok uzun yıllardan beri kaçak göçmenlere karşı sınırlarında tam kontrol kuramadığını belirterek sınırlarda insan kuvveti ve teknolojileri güçlendirmek için Kongre’den ödenek istedi.

Konuşmaya, Demokrat partinin yanıtını veren Senatör Richard Durbin Başkan’ın çok yönlü bir reform önermesini olumlu karşıladıklarını söyledi.Ancak Senatör Durbin Ulusal Muhafız’ların işinin daha da artırmaktan kaçınılmasını istedi. Demokrat Senatör ayrıca, Başkan’ın misafir işçi uygulaması hakkında kendi Cumhuriyetçi partisini ikna etmesi gerekeceğini bildirdi.

Başkan Bush televizyondan yayınlanan konuşmasında, eyalet valileriyle işbirliği yapılarak sınır devriye kuvvetlerine yardımcı olmak üzere güney sınırına altı bin kişilik Ulusal Muhafız askeri gönderileceğini açıkladı. Ancak Bush bu askerlerin sınırlarda, kanunların uygulayıcısı durumunda olmayıp destek hizmeti vereceklerinin de altını çizdi.

Bush şöyle konuştu: "Amerika Güney sınırını askeri hale getirmeyecek. Meksika bizim dostumuz ve komşumuzdur. Bu ortak sınırın her iki yakasında güvenliği sağlama, uyuşturucu trafiği ve suçluların kaçması ile kaçak göçmen akımı gibi sorunlara çözüm bulmak için, birlikte çalışmaya devam edeceğiz."

Başkan Bush yabancı işçilerin ülkeye geçici süreyle gelip çalışmasına imkan verecek bir misafir işçi uygulamasının başlatılacağını da açıkladı. Bush bu programın, ülke ekonomisinin ihtiyaçlarına yanıt vereceğini ve insan kaçakçılığının önlenmesine yardımcı olacağını kaydetti.

Ülkede kaçak olarak bulunan yabancı işçiler için bir af programı uygulanmayacağını kaydeden Başkan, bununla birlikte, milyonlarca kaçak işçiyi sınır dışı etme uygulamasına da gidilmeyeceğini söyledi. Bush orta bir yol olarak yıllardır kaçak durumundaki yabancıların Amerikan vatandaşlığına alınmasını da önerdi. Başkan Bush bu konuşmayı Amerikan Senatosu’nun göçmenlik yasasında reformu görüştüğü bir sırada yaptı.

Amerikan senatosu’nda şu anda görüşülen Göçmen Yasa Tasarısı, sayıları 12 milyon olarak tahmin edilen kaçak göçmenelerin bir çoğunun vatandaş olmasına imkan verecek. Vatandaş olmak isteyenlerin ceza ödemesi, işinin olması, toplumda kök salmış olmaları ve İngilizce öğrenmiş olmaları gerekecek. Bu şartları yerine getiren kaçak göçmenler yasal olarak gelmiş bulunan yabancılardan sonra vatandaş olabilecek.

Kaçak göçmenlik konusu Amerikalılar arasında bölünmeye yol açtı. Bazıları kaçak göçmenleri, yasaları çiğnemiş ve bu nedenle cezalandırılması gereken insanlar olarak görüyor. Buna karşılı göçmenlerin haklarını savunan milyonlarca kişi, geçenlerde birçok kentte sokaklara dökülerek reform yapılması için gösteriler düzenledi.

Amerikan Kongre’si de ikiyi bölünmüş durumda. Temsilciler Meclisi, kaçak göçmenliği suç olarak kabul eden bir tasarıyı kabul etmiş bulunuyor. Bu tasarı Senato’nun kabul edeceği tasarıyla birleştirilerek yasa haline getirilecek.

Başkan Bush dün akşamki konuşmasında göçmen reformu tartışmasının her iki ucundaki tarafları ılımlı ve saygılı olmaya davet etti. Bush, Washington’da alınacak kararın, insanların yaşamını etkileyeceğini hatırlattı ve vatandaşlık belgeleri ne derse desin, her insanın onur ve değeri olduğunu belirtti.

XS
SM
MD
LG