Erişilebilirlik

15 Mayıs Amerikan Basınından Özetler


Washington Times, Şemdinli davasının Türkiye’deki demokratikleşme açısından önemli bir sınav olduğunu yazıyor. Nicholas Birch imzalı haberde, hazırlanan iddianamede Orgeneral Yaşar Büyükanıt’ın da adının geçtiği hatırlatılıyor ancak daha sonra iddianameyi hazırlayan savcı Ferhat Sarıkaya’nın görevden alındığı belirtiliyor.

"Güvenlik personelinin yargılanmasına seyrek rastlanan Türkiye’de, Şemdinli soruşturmasının bir dönüm noktası olacağı yönünde büyük bir umut vardı. Ancak geçen ay, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, savcı Sarıkaya’yı meslekten ihraç etti. Savcıyı, İslamcı hükümetin orduyu etkisizleştirmeye ve devlet yapısını değiştirmeye yönelik girişiminin bir parçası olarak gören ve amansız bir biçimde laikliği savunan ana muhalefet partisi, kararı sevinçle karşıladı. Uluslararası Af Örgütü ise Sarıkaya’nın ihracını, Türkiye’de yargının bağımsızlığına yönelik bir saldırı olarak değerlendirdi."

New York Times, küresel ticaret görüşmelerinin bir çıkmaza girdiğini belirterek, ne başkan Bush, ne İngiltere başbakanı Tony Blair ne de Avrupa Birliği’nin bu konuda yeterince çaba harcadığını yazıyor. Zengin ülkelerin, dünya çapında yoksulluğu ortadan kaldırma yönünde verdikleri sözleri tutmadığını kaydeden gazete, küresel ticaretteki dengesizliğin hala sürdüğüne dikkat çekiyor.

"Bunun sorumluluğu büyük ölçüde Avrupalıların omuzunda. Ama bu utanç verici durumdan Amerika’nın da sorumlu olmadığı söylenemez. Öldüğü ilan edilen dünya ticaret görüşmelerinin yeniden başlaması kolay görünmüyor. Bunun sağlanabilmesi için, birilerinin devreye girmesi şart. Bu görev için en uygun adaylar da Başkan Bush ile İngiltere başbakanı Tony Blair. Geçen yıl yoksulluk konusunda yapılan konuşmaların sadece laftan ibaret olmadığını göstermek için hala bir fırsat var."

Washington Post, Küba, Suudi Arabistan, Çin ve Rusya gibi ülkelerin Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyine seçilmesini eleştiriyor. Ancak gazete, yapılan reformlar sayesinde Sudan, Zimbabve, Libya ve Suriye gibi ülkelerin üyelik için aday olmaya cesaret edemediğini, İran ve Venezuela’nın ise gerekli desteği bulamadığını hatırlatıyor ve Konseyin daha etkin çalışabilmesi için Bush yönetimini aktif bir tavır izlemeye çağırıyor.

"Bush yönetimi, Konseyin oluşturulmasına ilk baştan karşı çıktığı için, Konsey üyeliği için de başvurmadı. Ancak Birleşmiş Milletler dışında rakip bir insan hakları konseyi kurulması yönündeki taleplere de direnerek doğru bir iş yaptı. Konsey üyeliği için geçen hafta yapılan seçimin sonucu, bu konuda kısmi de olsa bir ilerleme sağlandığını gösteriyor. İran ve Venezuela gibi ülkelerin Konsey üyesi seçilememesi, bunun bir göstergesidir. Ve Amerika’nın politikası insan hakları ihlallerinin denetlenmesi sürecinde de bir düzelme sağlarsa, belki de yeni konsey faydalı olabilir."

USA Today ise Irak’ta zengin tarihi mirasın korunmasına özel bir önem verilmesi gerektiğini savunuyor. Irak’taki tarihi bölgelerin bütün insanlığın ortak malı olduğunu vurgulayan gazete, bu bölgelerde yağmalama olaylarının önlenmesi gerektiğini ifade ediyor.

"Irak’ın arkeolojik mirasının korunması konusu, savaşın ortasında fazla da önemli görünmeyebilir. Ancak böyle bir çaba, Irak’ın ulusal kimliğinin yeniden oluşmasına da katkıda bulunabilir. Savaşın başında Irak Ulusal Müzesi’nden yağmalanan eserlerin bir kısmı hala bulunamamış olsa da, gösterilen çabalar sayesinde 5500 eser tekrar yerine kondu. Hangi eserlerin yağmalandığı, kalanların nasıl korunacağı ve yağmalanan eserlerin ticaretinin önlenmesi konularına Irak, Amerika ve uluslararası topluluk ortak bir çaba içine girebilir. Irak’ın geçmişini korumak, geleceğini kurtarma çabasının bir parçasıdır."

XS
SM
MD
LG